Kada je vrijeme za zamjenu vozila

Kada je vrijeme za zamjenu vozila

Kada je potrebna zamjena vozila?

Kupnja novog automobila je svakako velika financijska odluka koja se ne bi smjela donijeti samo tako. Mnogi smatraju kako su starija vozila nepouzdana i da se trebamo okrenuti održivijim vozilima koji su sigurniji za prirodu i nas same. Kada je potrebna zamjena vozila? Česti kvarovi i nepouzdanost su svakako glavni razlozi za zamjenu, no ponekad se i ovo može tretirati do određene granice isplativosti. Istina je da je određeno vozilo isplativije popraviti nego kupiti novi, no kako znati da je potrebna zamjena vozila?

Krenite od osnova – da li je vaš automobil pouzdan i siguran? Ova odluka će uključivati određenu dozu kalkulacija, no prije nego si odgovorite na postavljeno pitanje, na papir stavite svoje troškove koje sada izdvajate za svoje vozilo. Da li se isplati ulagati u starije vozilo kako bi ono bilo u skladu s današnjim standardima? Ukoliko je auto pouzdan i siguran onda je odgovor da, ukoliko je odgovor suprotan – onda vam se svakako više isplati uložiti u noviji automobil koji ne traži toliko radova. Mnogi će se često odlučiti na kupnju novog vozila kada starije vozilo jednostavno krene otkazivati baš tada kada ne bi trebao.

Zašto je zamjena vozila bitna?

Istina je da bi većina nas najradije imala minimalan trošak kada pričamo o vožnji automobila, no to je teško. Zamjena vozila je itekako bitna stavka, jer dolazimo do scenarija kada su troškovi održavanja nadišli samu vrijednost automobila. Morate si postaviti pitanje koliko dugo će to održavanje u nedogled trajati i koliko je ono zapravo isplativo? Ukoliko razmišljate o zamjeni automobila i niste sigurni da li bi to trebali napraviti, tada savjet možete zatražiti od svojeg automehaničara ili nekog drugog stručnjaka. Htjeli mi to priznati ili ne, ništa nije zauvijek, pa tako niti automobil.

Svaki automobil ima svoji životni vijek. Prema statistikama, hrvati mijenjaju automobile svakih 12 do 15 godina. Zamjena vozila nije uvijek laka odluka, jer ne samo da se opraštamo od limenog ljubimca, već i radimo novo financijsko ulaganje. Ukoliko razmatrate kupiti novi automobil a nemate dovoljno novaca, tada bi bilo poželjno da se na vašoj listi mogućih oblika financiranja pojave nenamjenski krediti. S nenamjenskim kreditom možete ostvariti bilo kakvu želju, pa čak i kupnju novog automobila.

Kako izgleda zamjena vozila?

Odlučili ste da je vrijeme za novo vozilo a ne znate od kuda krenuti? Prva stavka je odrediti proračun, točnije, cijenu koju ste spremni odvojiti za novi automobil. Zamjena vozila ili kupnja vozila se može izvršiti u gotovini ili preko kredita. bez obzira o načinu kupnje imajte na umu da novo vozilo donosi dodatne troškove poput registracije, osiguranja, gorivo, porez i održavanje. Ukoliko stvarno želite novo vozilo, tada morate biti realni u cijeni koju ste spremni izdvojiti. Drugi korak je istraživanje tržišta.

Usporedite ono što vas zanima i odaberite ono što vam najviše odgovara. Treći korak je izračunavanje najpovoljnije cijene. Možete uzimati novi automobil iz salona ili rabljeni automobil novijeg godišta. Ovdje je najbolje potražiti stručno mišljenje kako bi znali da za uloženo dobivate ono što vam zaista treba. Za kraj, nakon odluke o novom vozilu potrebno je zatražiti testu vožnju kako bi se uvjerili da je to zaista to. Svoje staro vozilo možete zamijeniti ili prodati. Zamjena vozila je moguća ukoliko je ono u dobrom stanju i održavano.

Tagovi:

Više članaka