6 najskupljih cvjetova na svijetu

6 najskupljih cvjetova na svijetu

Cvijeće samom pojavom i mirisima širi ljepotu i radost

Svaki cvijet lijep na svoj način, pa ipak postoje cvjetovi koji su jedinstvene i neponovljive ljepote koja ih zdvaja i čini vrlo skupocjenima. Ne treba biti botaničar ni floriograf da bi znali i priznali da cvijeće samom pojavom i mirisima širi ljepotu i radost, a one rijetke vrste kao što su crni tulipan (kralj noći) i crna orhideja (kraljica noći) koja je svojim mirisom inspirirala stvaranje parfema black orchid, dosežu vrtoglave cijene na tržištu.

Rijetke vrste cvijeća su u svim zemljama zaštićene vrste, pa ipak, uvijek su u opasnosti od istrebljenja, jer su uvijek na meti krijumčara i lovaca na profit. Kraljevska orhideja (kinabalu gold) je poznata i kao Rotshildova orhideja se procjenjuje na pet tisuća dolara na crnom tržištu, prirodno uspijeva samo u nacionalnom parku u Maleziji, u Evropi za njezin ugoj i cvjetanje treba 15 godina. U rijetko cvijeće spada i pustinjski kaktus kadupul, koji cvjeta jedanput godišnje noću i umire s prvim zracima zore ili čim ga netko ubere.

Cvijeće posebnih namjena je skupo i kad nije rijetko

Cvijeće posebnih namjena je skupo i kad nije rijetko, kad služi za potrebe parfemske industrije uvijek ima dobru cijenu, a proizvodnja najskupljeg začina na svijetu bez šafrana ne bi mogla ni postojati. Cvijet šafrana je skup zato što za pola grama začina od šafranovih prašnika treba skupiti čak osam tisuća cvjetova što ga čini najskupljim cvijetom na svijetu. Cijenu svake vrste cvijeća definira ljepota, miris, dostupnost, potražnja i potrebe, a šafrana ima puno, ali ih treba puno za začin.

Ruža je kraljica cvijeća, a ima i najviše vrsta, varijeteta i pažljivim i strpljivim uzgojem stvorenih novih vrsta. Crna ruža u prirodi raste samo na jednom mjestu u svijetu, u malom selu u Turskoj. Privatni uzgajivači je još nisu uspjeli uzgojiti, ali je David Austin uspio uzgojiti ružu Juliet nježne breskvine boje, 15 godina je eksperimentirao, a cijena jednog cvijeta se kreće od 10 – 15 miliona dolara, da, cvijeće može biti vrlo unosan posao.

Za uzgajivače je cvijeće mukotrpan ali unosan posao

Mnogo je još rijetkih i skupocjenih vrsta cvijeća čijim cvjetovima se možemo diviti samo na fotografijama, jer su zaštićene i nema ih u distribuciji i prodaji rezanog cvijeća. Međutim uzgajivači se stalno trude stvoriti nove vrste tako je u Nizozemskoj stvorena višebojna “dugina ruža” koja izgleda kao umjetna ili fotošopirana, a ipak nije, živa je. Nizozemska je zemlja cvijeća i zna se da cvijeće čini veliku stavku u nacionalnim prihodima, a eksperimentiranju sa uzgojem tulipana nema kraja.

Za uzgajivače je cvijeće mukotrpan ali unosan posao i vjerujte da su svi buketi ruža koje poklanjate voljenim osobama grijani velikom ljubavi i zaliveni potocima nečijeg znoja. Ruže, tulipani i u novije vrijeme orhideje imaju sve više varijeteta i cijenom su dostupniji, ali ako poklanjate rjeđe cvjetove koje je teško dostupno, trebate znati da je to skupi izraz ljubavi. Skuplji cvjetovi se mogu poklanjati kao jeda cvijet ili se stavljaju u raskošne bukete sa drugim cvijećem.

Tagovi:

Više članaka