Što je paypal

Što je paypal

Što je paypal – 1 dio

Što je paypal? PayPal je firma sa sjedištem u San Jose, Kalifornija SAD, a koja svoje poslovanje bazira na internetskom poslovanju. Firma omogućava svima nama novčane transakcije, uplate i prijenos novca u potpunosti korištenjem interneta.

PayPal je internetski orijentisana firma koja je osnovana 1998, a osnivači su: Max Levchin i Peter Thiel.

PayPal je započeo poslovanje kao alternativa papirnim metodama novčanih transakcija kao što su čekovi i novčani ugovori, što je paypal danas svrstalo među vodeće internet firme kada je ova vrsta internet poslovanja u pitanju.

Preko internet sistema Paypal možete izvršiti prodaju ili primiti uplate na svoj novčani saldo. Načinom plaćanja P2P (peer to peer) klijent – klijentu PayPal omogućava ovom uslugom svakome ko ima email adresu da može poslati novac drugome koji isto tako ima email adresu. Međutim da bi se mogli služiti ovom uslugom na internetu, morate se prvo registrovati na internet stranicama paypal. Nakon što ste završili registraciju trebat ćete prebaciti određeni iznos novaca na svoj paypal korisnički račun (account).

Što je paypal – 2 dio

Novčane iznose sa vašeg tekućeg računa ili debitnih kartica možete prebaciti na svoj korisnički račun, što je paypal omogućio svim zainteresovanim za ovaj način novčane transakcije putem interneta. Primatelju paypal novčane transakcije, a s ciljem povjerenja u sigurnost, omogućeno je pravo da zatraži ček od PayPala, zatim može otvoriti lični korisnički račun ili da zatraži prijenos novčanih sredstava na lični račun u komercijalnoj banci. Novčane transakcije tj. plaćanje putem interneta olakšale su svjetsku internet ekonomiju, što je paypal svstalo na vodeću poziciju kao posrednika u takvoj vrsti internet plaćanja.

Internetska firma paypal daje mogućnost plaćanja i između velikih dobavljača, stranica koje se bave aukcijama, kao i drugih komercijalnih korisnika, čime vrši naplatu za posredovanje u određenom novčanom iznosu. Isto tako firma paypal naplaćuje novčani prijenos, odnosno priliv novčanih sredstava zavisno od postotka iznosa i fiksnih troškova. Ovaj vid naplate takođe ovisi o valuti koja se koristi, vrsti odabranog prijenosa, iz koje države je pošiljalac, iz koje države je primalac, iznosu koji je poslan i vrsti korisničkog računa na koji se novčana sredstva šalju.

Što je paypal – 3 dio

U Oktobru 2002 godine paypal je u svoje potpuno vlasništvo preuzeo eBay korporacija što je paypal omogućen još veći poslovni progres, tako da kompanija danas ima poslovnice u SAD, Indiji, Irskoj, Izraelu i diljem Evrope sa sjedištem u Luksemburgu.

Pretpostavka je da surfate internetom i naišli ste na neku stvar koju je moguće kupiti putem interneta ali od vas se traži da imate paypal račun. Pitate se što je paypal račun i kako ga otvoriti? U narednim kratkim uputama ćemo vam pomoći kako da otvorite svoj paypal korisnički račun.

  • ukucajte u internet pretraživač www. paypal. com, odaberite “Sign Up” (prijavite se) kako bi započeli proces registracije
  • odaberite svoju državu na popisu i odaberite opciju korisničkog računa za fizičke osobe “Personal Account” i kliknite na “Continue” (nastavi)
  • kada vam se otvori novi prozor unesite zemlju, email i lozinku, zatim kliknite na “Continue”
  • sada vam se otvorio novi prozor obrazac i unesite sve podatke koji se traže. Obratite pažnju da svaki podatak bude ispravan jer ukoliko unesete neispravan podatak postoji realna mogućnost da vam proizvod koji želite naručiti ne stigne
  • povežite paypal račun s vašom bankovnom karticom. Pod “Expiration date” trebate upisati datum isteka vaše kreditne kartice, a u polje CSC broj koji se nalazi na poleđini kartice. Takođe je bitno da kartica nije povezana s bilo kojim drugim paypal računom. Nakon unosa podataka odaberte “Link Card” da idete dalje
  • sada ste spremni za kupovinu preko interneta putem paypala i klikom na “Account” možete uređivati lične podatke
  • provjerite poštu na svojoj email adresi jer ćete morati potvrditi email adresu
  • kada ste završili sve prethodne postupke vaš račun je aktivan i potrebno je sada potvrditi kreditnu karticu tako što ćete kliknuti na karticu, a zatim kliknuti na “Confirm credit card”

Tagovi:

Više članaka