Razlika između umjetnog vijenca i vjenca od pravog cvijeća

Razlika između umjetnog vijenca i vjenca od pravog cvijeća

Vijenac od pravog cvijeća je lijep, ali uvenut će

Iako se proizvodnja umjetnog cvijeća sve više usavršava i sve je realističnija itgledom, bojom i izvedbom, za sprovode se ipak preferira živo, pravo cvijeće. Vijenac od pravog cvijeća je lijep, ali uvenut će već za nekoliko dana pa će ga ukloniti ili komunalna služba koja održava i čisti groblja ili rodbina pokojnika. Vijenci se odlažu u kontejnere iz kojih se odvoze na spaljivanje. Cvjećari imaju trikove kako vijence održati što duže svježim da ne uvenu prebrzo.

Po nekom pravilu u toplijem dijelu godine se komunalno čišćenje povenulih vijenaca, grobnih buketa i aranžmana se vrši svakih 20 dana, a u hladnom dijelu godine svakih 10 dana, jer razlike između dnevnih temperatura i noćnih hladnoća ubrzavaju propadanje cvijeća. Vijenac sa groba pokojnika može ukloniti i rodbina koja nakon pokopa češće posjećuje grob, samo ga treba odložiti na za to predviđeno mjesto. Rodbina obično nastoji uvenule vijence zamijeniti svježim cvijećem pa tako grob uvijek izgleda uređen.

Vijenac od umjetnog cvijeća koje ne vene nekada i danas

Iako zagovornici svega prirodnog, pa i cvijeća često govore da je umjetno cvijeće izmišljotina našeg vremena to jednostavno nije istina. Istina vijenac od umjetnog cvijeća koje ne vene nekada i danas se jako razlikuje, a današnji umjetni vijenci za sprovod od umjetnog cvijeća su sve prirodnijeg izgleda i izvedbe. Ideju za umjetno cvijeće su ljudi dobili vjerojatno od osušenog živog cvijeća, a prvo umjetno cvijeće je izrađivano od obojanih krep papira, ali ga je prva kiša uništila.

Nakon papira se počelo izrađivati cvjetove od voštanog ili svilenog platna a plastično cvijeće se pokazalo kao najizdržljivije, no i vijenac od plastičnog cvijeća ima mana, on ne vene, ali s vremenom mu boje toliko izblijede da zbilja izgleda nemarno, zapušteno i otužno. Istina je da izgleda svježe i živopisno duže od vijenaca, grobnih buketa i aranžmana od živog cvijeća, ali ipak ne traje zauvijek, jer atmosferski utjecaji ostavljaju svoj pogubni trag i na plastičnom cvijeću.

Zašto vijenac od pravog cvijeća i umjetnog ne bi trebalo odlagati zajedno

Pošto se grobni vijenci i ostalo cvijeće spaljuju, komunalna služba bi trebala omogućiti posebno odlaganje za plastiku i biološki gorivi materijal. Ako se lampioni, vijenci od plastike i pravog cvijeća odlažu zajedno, pri spaljivanju se vonj spaljene plastike uvlači u sve pore, a ona se samo rastali po pepelu bio gorivog materijala i nije biorazgradiva. Eto zašto vijenac od pravog cvijeća i umjetnog ne bi trebalo odlagati zajedno jer ih je zajedno nemoguće ekološki zbrinuti.

Vijenac od pravog cvijeća je lijep estetski i ekološki prihvatljiv, vijenci od umjetnog cvijeća mogu biti lijepi, traju duže, ali ne traju vječno, a ekološki su upitni i treba ih na pravilan način zbrinjavati, a to je obično skuplji proces. Vijenci, grobni buketi i aranžmani od pravog cvijeća kada uvenu spaljivanjem zatvaraju kružni prirodni proces, jer pravo cvijeće iz zemlje niče i raste, zemlja ga hrani i sagorjelim pepelom se opet vraća zemlji kao i ugašeni ljudski život.

Tagovi:

Više članaka