Koliko košta osiguranje auta

Koliko košta osiguranje auta

Koliko košta osiguranje auta ovisno o snazi motora

Koliko košta osiguranje auta ovisit će o snazi vašeg motora, ali i o starosti vozila. Na primjer automobili stariji od deset godina imaju znatno nižu cijenu osiguranja i ne plaća se porez na vozila, pa će vas registracija koštati znatno manje. Uz osiguranje morate računati i na troškove tehničkog pregleda, naknade državi, porez, a obvezno osiguranje je samo dio troškova.

Koliko košta osiguranje auta ukoliko je snaga vašeg motora jača od 150 konja, računajte da će vas osiguranje za tu snagu motora koštati više od 225 eura. No, ukoliko je snaga vašeg motora automobila manja od 100 konja ili ispod osiguranje će vas koštati oko 130 eura.

Starost vozila i snaga motora uvelike utječu na cijenu obveznog osiguranja, no to opet ovisi kod koje osiguravajuće kuće ćete koristiti osiguranje za svoje vozilo jer cijene na tržištu osiguranja su slične, ali mogu imati i odstupanja, pa neke osiguravajuće kuće mogu ponuditi i niže cijene za osiguranje vešeg vozila.

Koliko košta osiguranje auta ovisno o bonusu

Koliko košta osiguranje auta ako koristite maksimalni bonus od 50% to ide samo u vašu korist. Što je taj bonus koji umanjuje cijenu osiguranja. Bonus se ostvaruje sa godinama vožnje bez da ste uzročnik prometnih nesreća. Ukoliko vam se dogodi prometna nesreća koju ste vi skrivili umanjit će se bonus koji osiguranja dodjeljuju savjesnim vozačima.

Ukoliko skrivite prometnu nesreću bonus vam se umanjuje za 15% kod sljedećeg osiguranja. Međutim, velika većina osiguranja nude opciju zaštite tog bonusa koji košta oko 17 eura kojim zapravo zaštićujete ovaj bonus koji imate čak iako skrivite nesreću.

Postoje i drugi bonusi koje možete platiti prilikom ugovaranja obveznog osiguranja vozila pa o tome koliko košta osiguranje auta sa tim dodatnim opcijama ovisi da li ćete ugovarati dodatne opcije. Te dodatne opcije uključuju rizike da osiguranje plaća troškove odvjetnika u slučaju da ste u kaznenom postupku zbog nesreće koju ste skrivili, a drugi rizik je naknada štete ukoliko postoje tjelesne ozljede, ali i duševne boli ako ugovorite taj dodataka na osiguranju. Postoje i druga dodatna osiguranja koje vam osiguravajuća kuća može ponuditi.

Koliko košta osiguranje auta ovisno o načinu plaćanja

Koliko košta osiguranje auta ovisi i o načinu plaćanja kao i kod svih drugih kupovina. Danas velika većina nas iznos koji trebamo izdvojiti za registraciju auta plaća na rate karticama. No, ukoliko imate gotovinu dobit ćete popust od 5%, možda čak i 10% na plaćanje gotovinom.

Stoga ukoliko ste u mogućnosti platiti gotovinom osiguranje auta svakako to učinite jer ostvarujete popust na plaćanje gotovinom u visini kako je to osiguravajuća kuća odredila.

Na primjer ako vaše osiguranje iznosi sa bonusom vožnje 260 eura, s popustom od 10% na gotovinu platit ćete 30 eura manje što već pokriva veći dio iznosa za tehnički pregled. Registracija je uvijek veliki izdatak, pa planirajte unaprijed sredstva koja trebate izdvojiti za registraciju auta, umjesto da planirate unazad koristeći opcije kupnje na rate jer u konačnici će vas to koštati skuplje. Gotovinski popust svakako utječe na to koliko košta osiguranje auta i koliko će iznositi na kraju cjelokupni trošak registracije.

Tagovi:

Više članaka