Kako upaliti auto

Kako upaliti auto

Kako upaliti auto – 1 dio

Vožnja auta s ručnim mjenjačem je malo zamršenija od vožnje automatskim. Međutim, kad se naviknete, to može biti jako zabavno i imat ćete veću kontrolu nad autom u smislu promjene brzine i ubrzanja. Ali prije nego što počnete voziti, morat ćete naučiti kako upaliti auto – zato počnimo s instrukcijama da biste saznali više kako upaliti auto.

Umetnite ključ u kontakt. Ali nemojte ga još okretati – ako to učinite, ništa se neće dogoditi! Postoji još nekoliko koraka koje trebate poduzeti prije nego što možete sigurno pokrenuti automobil.

Prepoznajte kvačilo, kočnicu i gas. U automobilu s ručnim mjenjačem postoje tri papučice – kvačilo, kočnica i gas. Prije nego što započnete vožnju, neophodno je da dobro shvatite koja je to pedala. Krajnja lijeva papučica je kvačilo. Omogućava vam da isključite motor sa točkova dok mijenjate brzinu. Treba je koristiti lijevom nogom. Srednja papučica je kočnica, a krajnja desno papučica gasa. Obje ove pedale se koriste desnom nogom. Imajte na umu da se redoslijed ovih pedala ne mijenja bez obzira na to jeste li u vozilu s upravljačem na lijevoj ili desnoj strani.

Provjerite je li automobil u neutralnom položaju. Prije nego što započnete automobil, morat ćete osigurati da automobil bude u neutralnom položaju. Automobil je u neutralnom položaju kada: Mjenjač je u neutralnom položaju. Možete reći da je u neutralnom položaju ako se osjeća labavim na dodir i možete ga lako premještati s jedne na drugu stranu. Ako mjenjač nije u neutralnom položaju, to možete popraviti pritiskom na pedalu kvačila i pomicanjem stupnja prijenosa u središnji (neutralni) položaj. Kvačilo je potpuno pritisnuto. Ako želite, automobil možete staviti i u neutralni položaj pritiskom na kvačilo lijevom nogom i držati u tom položaju do kretanja.

Kako upaliti auto – 2 dio

Uključite kontakt. Jednom kada je automobil u neutralnom položaju, spremni ste okrenuti ključ u bravi i pokrenuti automobil. Samo se sjeti: Ako automobil postavite u neutralni položaj pomicanjem stupnja prijenosa u neutralni položaj, možete okrenuti ključ u kontaktu bez pritiskanja papučice kvačila. Međutim, ako automobil stavite u neutralni položaj jednostavnim pritiskom na kvačilo (dok je mjenjač još uvijek u brzini), morat ćete držati kvačilo dok okrećete ključ. U suprotnom, automobil bi mogao skočiti prema naprijed.

Potpuno pritisnite kvačilo. Nakon što automobil krene, morat ćete ga staviti u brzinu prije nego što se počnete kretati. (Osim ako vaš automobil već nije u brzini, u tom slučaju možete preskočiti korak 3). Da biste svoj automobil postavili u brzinu, pritisnite do kraja kvačilo. Držeći nogu pritisnutu na kvačilu, prebacite mjenjać u prvu brzinu. To se obično radi pomicanjem stupnja prijenosa ulijevo, a zatim prema gore – broj 1 treba biti jasno označen u gornjem lijevom uglu ručice mjenjača. Nastavite podizati stopalo sve dok brzina motora ne počne padati i automobil se počne polako kretati prema naprijed. Kako vaša desna noga počinje pritiskati papučicu gasa, lijeva noga bi trebala nastaviti istodobno otpuštati kvačilo. Ako ovu radnju pravilno izvršite, automobil će se početi kretati naprijed i vozit ćete u prvoj brzini.

Budite oprezni – ako prebrzo otpustite kvačilo, automobil će se zaustaviti i morat ćete ponovno započeti postupak. S druge strane, ako prejako pritisnete papučicu gasa prije nego što se kvačilo potpuno otpusti, možete istrošiti kvačilo, uzrokujući oštećenje vašeg vozila. Ne brinite se – sigurno ćete se par puta zapitati u vezi procedure kako upaliti auto dok učite voziti auto s ručnim mjenjačem. Pronalaženje savršene ravnoteže između otpuštanja kvačila i pritiskanja papučice gasa zahtijeva vježbu.

Kad vaš motor počne da zvuči kao da je pod pritiskom, morat ćete preći u drugu brzinu. Da biste to učinili: Skinite desnu nogu s papučice gasa (ako je potrebno) i lijevom nogom do kraja pritisnite kvačilo. Uhvatite brzinu i pomaknite je ravno prema dolje u drugu brzinu – koja bi trebala biti jasno označena brojem 2 na ručki mjenjača. Ako ste parkirani na brdu, morat ćete slijediti malo drugačiji postupak pokretanja automobila s ručnim mjenjačem. To je neophodno kako bi se spriječilo da automobil krene unatrag.

Ako se pitate kako upaliti auto kada je parkiran u brdu evo pravilnog postupka: Da biste izveli start u brdu pomoću papučice kočnice, započnite s lijevom nogom koja pritiska kvačilo, a desnom nogom kočnicom. Uključite automobil u brzinu, otpustite ručnu kočnicu, a zatim podignite nogu sa kvačila dok ne pronađete mjesto griženja. Sada otpustite kočnicu (držanje kvačila na ugriznom mjestu spriječit će automobil da se kotrlja unatrag) i pritisnite papučicu gasa, koristeći malo više goriva nego inače.

Da biste pokrenuli auto u brdu pomoću ručne kočnice, stavite nogu na kvačilo i stavite automobil u brzinu. Polako otpustite kvačilo dok ne pronađete mjesto ugriza, a zatim otpustite ručnu kočnicu. Nakon što ste otpustili ručnu kočnicu, paralelno sa otpuštanjem ručne kočnice lagano dodajite gas na papučicu gasa i nastavite kao i obično.

Kako upaliti auto – 3

Automobili su vrlo popularan način prijevoza. Dolaze u svim oblicima i veličinama. Ali prije vožnje automobilom treba naučiti kako upaliti auto. To ću vam pokazati u ovom vodiču.

Ako su vrata vozila zaključana, umetnite ključ u bravu vozačevih bočnih vrata i okrenite ključ u smjeru kazaljke na satu ili u smjeru suprotnom od kazaljke na satu; da vam otključa vrata.

Nakon što ste sjeli na sjedište automobila dolazimo do konkretnog kako upaliti auto. Utaknite kljuć u bravu volana. Okrećite ključ u smjeru kazaljke na satu dok ne čujete kako se motor startera počinje vrtjeti. Lako ćete moći znati kada se to dogodi kad motor počne stvarati buku i automobil se počne tresti. Obično će se nakon nekoliko sekundi zvuk koji motor proizvodi uvelike povećati u visini i početi se uglađivati. Kad se to dogodi, pustite ključ za isključivanje motora startera. Ako se motor zaustavi, ponovite postupak. Ako ne, onda ste uspješni. NAPOMENA: Neki noviji automobili samo trebaju unijeti ključ u kontakt, a onda sve što trebate je pritisnuti tipku. Ako je to slučaj, učinite to. Također, ako se automobil ne uspije pokrenuti ili se starter motor uopće ne pomakne, automobil može imati ispražnjenu bateriju ili možda bez goriva. Ako to nije slučaj, tada vaš automobil može zahtijevati mehaničara.

Tagovi:

Više članaka

Kako vpn radi

Kako vpn radi

Kako vpn radiKako vpn radi: objašnjenje tehnologije i principa rada Virtualna privatna mreža (VPN) je...

Kako instalirati whatsapp

Kako instalirati whatsapp

Kako instalirati whatsappKako instalirati WhatsApp - na telefonuWhatsApp je najpopularnija aplikacija...