Kako staviti tampon

Kako staviti tampon

Kako staviti tampon – 1

Tampon je mnogim ženama omiljeni proizvod za one dane u mjesecu, zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti ali i zbog sigurnosti. U daljem tekstu odgovorit ćemo kako staviti tampon, kako ga izvaditi i druge stvari. Tamponi su veoma poznati skoro svima i život kod žena bez njih bi bio skoro nemoguć tokom mjesečnice. Kada su ulošci u pitanju dobro ih je imati u tašnici ali ipak mnoge žene i djevojke su mišljenja da je sa tamponom ona stvar jednostavnija. Napravljeni su od sabijene vate koja ima veliku moć upijanja. Stavljaju se direktno u rodnicu prstom ili čahurom. Rijetko koja žena ili djevojka je započela koristiti tampon pri prvoj mjesečnici, stoga neznanje kako staviti tampon nije sramotno. Mi ćemo vam objasniti do u detalje što je to potrebno znati prilikom korištenja i kako ih pozicionirati da se ne bi došlo do neugodnosti. Postoje različite veličine tampona sa različitim stepenom apsorpcije. mali/mini tamponi za slabe mjesečnice i djevojčice srednji/normal tamponi za umjerene mjesečnice veliki/super/super plus tamponi za jake mjesečnice kod kojih je potrebno često mijenjati tampone Stepen upijanja tampona je vidljiv na pakiranju, a najčešće se svojstva upijanja označavaju kapljicama. Na primjer 2-3 kapljice znače malo do srednje upijanje, a 3-6 kapljica snažno upijanje.

Kako staviti tampon – 2

Kako staviti tampon? Nebitno o veličini za koju se odlučite svi tamponi se isto stavljaju – apliciraju. Važno je napomenuti da se ruke uvijek temeljito operu prije i poslije umetanja tampona. Vagina je posebno osjetljiva te je higijena iznimno važna i ne želimo riskirati infekciju. Ako tampon koristite prvi put poželjno je da to kao funkciju isprobate kod kuće. Umetnite ga kada budete sigurni da nećete izlaziti nekoliko sati kako bi mogli kontrolisati je sve u redu. Otvorite tampon i pažljivo ga izvadite iz zaštitnog omota. Za svaki slučaj pročitajte upute kako staviti tampon koje se nalaze u pakovanju tampona. Korisno je prvo provjeriti gdje tampon zapravo ide. Pomoću ogledala ili prstiju pronađite stidne usne na ulazu u vaginu, a između njih je mjesto u koje se treba umetnuti tampon. Izvucite konac i razmotajte nit kako bi se uvjerili u njegovu dužinu, onda lagano povucite kako bi provjerili da li je konac čvrsto pričvršćen za dno tampona kako bi ga lako mogli kasnije izvaditi. Opustite svoje tijelo, stanite ili sjednite u udoban položaj. Možete i podići jednu nogu na ivicu kade ili wc školjke za bolji pristup. Dobro je čak i čučnuti. Držite tampon pri dnu i pazite da konac visi prema dole punom dužinom. Drugom slobodnom rukom raširite kožu oko otvora vagine kako bi ste imali lakši pristup i naslonite vrh tampona na otvor. Potrebno je da opustite mišiće, iste koje koristimo i za mokrenje. Ciljajte prema donjem dijelu leđa i gurnite tampon što dublje ali prestanite ako osjetite bol ili jači pritisak. Tampon je sada sigurno postavljen ali ako mislite da bi nešto menstrualne krvi moglo proći pored tampona onda stavite i dnevni uložak koji će spriječiti eventualne kapi od prodiranja na odjeću.

Kako staviti tampon – 3

Nakon što smo objasnili postupak kako staviti tampon, objasnit ćemo kako izvaditi tampon. Tampon jse mijenja svakih 5 sati ili češće kako bi se izbjegle infekcije. Tokom noći i spavanja preporučljivo je koristiti uloške. Tampon je jednostavan za izvaditi i trebate samo lagano povući konopac tampona. Nemojte naglo i brzo vući, nego ga izvucite jednoličnim pokretom. Bol nećete osjetiti ali mogli bi ste osjetiti blagi pritisak. Tampon je potrebno izvaditi nakon svakog plivanja u jezeru, rijeci a posebno u bazenu. Konac tampona upija vodu koja može biti zagađena dok nakon plivanja u moru sol može iritirati intimno područje. Ako prilikom nošenja tampona osjetite slabost, mučninu ili vrtoglavicu otiđite doktoru. Radi se o sindromu toksičnog šoka, a simptomi su: mučnina, vrtoglavica, pad krvnog pritiska ili povišena tjelesna temperatura za vrijeme nošenja tampona. Kako staviti tampon ako si djevica. Tampon mogu koristiti osobe koje nisu nikad imale spolni odnos i isto tako ga mogu koristiti djevojčice od 14 godina i starije. Himen u pubertetu postaje više rastezljiviji tako da nema straha o oštećenju.

Tagovi:

Više članaka

Gdje kupiti Clavosan kremu

Gdje kupiti Clavosan kremu

Gdje kupiti Clavosan kremuClavosan krema protiv gljivične infekcije Rješite se gljivica na rukama i...

Kako se našminkati

Kako se našminkati

Kako se našminkatiKako se našminkati - za početnike 1Šminka može učiniti magične stvari ali ne mora...

Kako se riješiti strija

Kako se riješiti strija

Kako se riješiti strijaKako se riješiti strija - na grudimaStrija na grudima je vrlo čest problem kod...