Ulaganje u zlato

Ulaganje u zlato

Ulaganje u zlato – prvi dio

Ulaganje u zlato možete investirati na više različitih načina. S tim u vezi navest ćemo neke od uobičajenih i provjerenih procedura. Zlatni nakit – opće poznato da je jedan od najčešćih načina investiranja u plemenite metale kupovina ili posjedovanje nakita u vidu ogrlica, lančića, satova, narukvica, naušnica, prstenja itd. Prednost ovih nabrojanih predmeta od zlata su u tome što kao takvi imaju funkciju čuvanja vrijednosti ali i estetsku funkciju jer nam služe i kao ukras na nekim svečanim prilikama. Iako je nakit izrađen od zlata uglavnom se ne radi o čistom zlatu visoke kvalitete tako da prilikom prodaje istog nije moguće dobiti cijenu kakva bi se recimo dobila za investicijske poluge. Stoga ukoliko se odlučite na ulaganje u zlato sa zlatnim nakitom u pravilu je neisplativ. Investicijski fondovi – mnogi investicijski fondovi, a zbog velikog zanimanja malih investitora, svoj dio ili cijeli kapital ulažu u zlato ili druge plemenite metale. Ulaganjem u takve fondove moguće je profitirati kada raste cijena zlata na tržištu. Jedina mana ovog ulaganja je niži prinos od realnog porasta cijene zlata na tržištu. Svaki investicijski fond ima različite ulazno-izlazne naknade, naknada depozitarnoj banci, naknada za upravljanje itd. Zbog svih tih naknada iste mogu značajno smanjiti vaš prinos ulaganja u zlato. Dionice rudarskih kompanija – takođe jedan od indirektnih ulaganja u zlato je kupovina dionica u vlasništvu rudarskih kompanija koje vrše iskopavanja plemenitih metala. U ovakvom investiranju možete imati prednost u ostvarivanju profita čak u slučaju da kad cijena pada jer prilikom iskopavanja zlata ili srebra iz rudače se mogu izvući i drugi vrijedni materijali poput aluminija, bakra, željeza itd. Mana ovog ulaganja u zlato zavisi od cijene dionice poslovnog rezultata rudarskih kompanija.

Ulaganje u zlato – drugi dio

Finansijske izvednice – ulaganje u zlato moguće je i putem interneta. Danas imamo sve više banaka i brokerskih kuća koje nude investitorima finansijske ugovore, a koji su vezani uz cijenu plemenitog metala. Ukoliko trgujete pod takvim ugovorima najčešće se može koristiti i finansijska poluga što znači da vam profit pri ulaganju može biti višestruko veći. Također je izvodljivo raditi “short selling” što vam omogućava profit pri privremenom padu cijena plemenitih metala. Ulaganje u zlato na ovom primjeru ima veći rizik jer ulagač zavisi samo od obećanja finansijske intitucije da će biti u mogućnost ispoštovati očekivani profit. Zlatnici – ovo je jedan od sigurnijih načina investiranja u zlato. Osim određene količine zlata koje sadrže, zlatnici imaju i kolekcionarsku vrijednost. Ukoliko se radi o manjoj seriji nekog novčića moguće ga je prodati po višoj cijeni u komparaciji sa cijenom plemenitog metala. Na našim prostorima najpoznatija kovanica je austrijski dukati “Franjo Josip” za kojima postoji velika potražnja i samim tim uvijek će se moći prodati.

Ulaganje u zlato kupovinom zlatnih poluga

Ulaganje u zlato kupovinom standardiziranih zlatnih poluga je drugi i po mnogima najbolji način kada je u pitanju ulaganje u zlato. Kao takve one su tačno određene visoke čistoće i prepoznatljive su u cijelom svijetu. Zlatne poluge se uvijek mogu kupiti i prodati uz malu razliku kupovne i prodajne cijene. Ovakav način investiranja je trenutno najsigurniji u ostvarivanju profita na tržištu zlatom i samim tim nećete sigurno pogriješiti ukoliko budete vlasnik fizičkih zlatnih poluga kao najsigurnijeg načina ulaganja u zlato. U krizama i recesijama dolazi do velike razlike u cijenama fizičkog zlata i zlata na finansijskim tržištima. U tim situacijama dolazi do nepovjerenja u finansijske institucije i i njihovu mogućnost da će moći isplatiti klijentima ostvareni profit. Zbog toga se neki od investitora radije upuštaju u ulaganje kupovinom zlatnih poluga ili kovanica. Budući da je cilj ulaganja u zlato postizanje finansijske sigurnosti većina stručnjaka za investiranje smatra da je kupovina zlatnih poluga ili kovanica najbolji način ulaganja u zlato.

Tagovi:

Više članaka