Što je nenamjenski kredit

Što je nenamjenski kredit

Što je nenamjenski kredit i gdje ga zatražiti?

Nenamjenski oblik kredita u definiciji pripada u kategoriju općih kredita, što znači da financijska institucija koja izdaje kredit ne vrši naknadnu kontrolu kod njegove namjene. Za razliku od namjenskih kredita, nenamjenski dolaze s većom razinom kolaterala i većim kamatnim stopama. U navedenu skupinu kredita najčešće ubrajamo umirovljeničke, gotovinske i hipotekarne kredite. U Hrvatskoj najpoznatiji oblik nenamjenskog kredita je gotovinski kredit, koji se najčešće podiže kada postoji potreba za dodatnim financijskim sredstvima. Gdje se sve može zatražiti nenamjenski oblik kredita?

Nenamjenski kredite možemo zatražiti u bilo kojoj financijskoj instituciji, među kojima su najpoznatije banke i kreditne agencije. Važno je naglasiti da se navedeni oblik kredita tretira kao i gotovinski. Nenamjenski krediti dolaze u iznosima od 500 do 40000 eura ili po želji u drugim valutama navedenih vrijednosti. Različite financijske institucije imaju razna pravila poslovanja, što znači da ćete kod jednih morati utvrditi svoju kreditnu sposobnost, dok kod drugih ne. Neovisno o tome gdje planirate podići kredite, morate imati na umu da vam je potrebna minimalna dokumentacija, kao i dokaz da imate stalna mjesečna primanja. U Sloveniji su u zadnje vrijeme popularni hitri krediti, dok su npr. u Bugarskoj popularni бързи кредити, no sve su to istva vrsta kredita i spadaju u nenamjenske tj. gotovinske kredite.

Nenamjenski kredit i kamatne stope

Nenamjenski krediti variraju u svojim kamatnim stopama, ali u pravilu njihov je raspon između 4,5% do 6%. O čemu će ovisiti veličina kamatnih stopa? Kamatne stope uvelike ovise od samog iznosa posuđenog novca, i roka otplate koji ste si odredili. Kamatne stope također ovise i od koga tražite kredit, da li je on zatražen u matičnoj banci ili kod neke druge financijske institucije. Danas u Hrvatskoj mnoge banke nude manje kamatne stope ako postanete njihovim klijentima, što je svakako privlačno.

Svaka financijska institucija nudi individualni pristup svakom klijentu, što znači da se ponuda kredita kreira prema financijskoj mogućnosti klijenta. Nenamjenski krediti isto tako imaju i fiksne ili varijabilne kamatne stope. Fiksne kamatne stope ostaju nepromjenjive tijekom cijelog procesa kreditiranja, ali su u početku otplate nešto veće od varijabilnih. Varijabilne kamatne stope se s druge strane mijenjaju kao i kreditno tržište, ali su povoljnije za uzimati na početku kreditiranja. Prije uzimanja kredita važno je istražiti više opcija i na kraju uzeti onu najisplativiju. Imajte na umu kako bi vas kredit trebao spasiti iz financijskog kaosa, a ne pridonijeti mu.

Pod kojim uvjetima se može dobiti nenamjenski kredit?

U pravilu, nenamjenski kredit se traži onda kada vam je potrebna gotovina koju možete potrošiti za bilo što. Kod nenamjenskog kredita ne postoji objašnjavanje za što ćete potrošiti novac, što znači da ga možete potrošiti na kupnju auta, preuređenje stana, kupnju bijele tehnike, renovaciju itd. Ukoliko planirate podići navedeni oblik kredita, tada vam savjetujemo da razmotrite sve financijske institucije, ne samo banke. Morate imati na umu da se tržišni uvjeti u kreditnom i financijskom svijetu stalno mijenjanju, a ono ovisi o globalnoj ekonomiji. Preporuka financijskih stručnjaka je da se krediti dižu kada kamatne stope padaju.

Pod kojim uvjetima se može dobiti nenamjenski kredit? Njegovo dobivanje će uvelike ovisiti o vašoj kreditnoj sposobnosti, kao i mogućnosti otplate. Banke će prema vašoj kreditnoj sposobnosti napraviti plan koji se bazira na iznosu i roku otplate. U slučaju da je vaša kreditna sposobnost ocijenjena odličnom, tada možete očekivati i kraći rok otplate kojeg karakteriziraju manje kamatne stope. Manja kreditna sposobnost donosi dulji rok otplate, kao i veći iznos kamatnih stopa. U bankama za veće iznose morate imati i instrument osiguranja, koji opet ovisi o vašoj kreditnoj sposobnosti. Kreditne agencije s druge strane ne traže kreditnu sposobnost niti instrument osiguranja, ali traže dokaz da imate redovita mjesečna primanja i da možete otplaćivati kredite koji su najčešće kratkoročni.

Tagovi:

Više članaka