Šta je neto plata

Šta je neto plata

Šta je neto plata – definicija 1

Neto plata je osnovni i najvažniji pojam koji se veže za jednog radnika. Veoma mali broj radnika zna šta na platnoj listi predstavlja bruto iznos plate, a isto tako i još manje zaposlenika zna šta je neto plata. Većini radnika je poznato da bruto iznos znači nešto više ali isto tako radnici znaju da na svoj saldo dobiju neto i onda se previše i ne zamaraju sa onim bruto koji je samo neka brojka na platnoj listi koju su dobili prilikom potpisivanja o preuzeću iste.

U razgovoru radnika između sebe oni se u principu i ne žele zamarati nekim diskusijama oko obračuna plata i ne žele razumjeti kako se od one velike sume bruto na platnoj listi došlo do neto iznosa plate jer su mišljenja da se ionako ništa ne može učiniti.

Radnicima je poznato onako u grubo što bi se reklo da se tu kriju određeni porezi za penziono i za zdravstvo i oko toga se nema puno diskutovati jer to treba svima. Između te bruto – neto razlike su novčana sredstva koju radnici izdvajaju kako bi država brinula o njihovom zdravlju kao i da u budućnosti radnici imaju kakvu-takvu sigurnost u penziji.

Šta je neto plata?

Neto plata je novac koji primite na vaš bankovni račun nakon mjesec dana rada u firmi. Međutim to nije realan iznos za vaš rad u firmi za mjesec dana. Realan iznos vašeg rada je onaj veći iznos na platnoj listi koji stoji pod bruto, a tu novčanu razliku do neto koje je uplaćeno na vaš bankovni saldo jednostavno morate dijeliti sa državom.

Dakle neto plata su novci koje možete opipati pod rukama nakon što vam država uzme dio koji ne smijete da opipate.

Šta je neto plata – definicija 2

Neto plata kao i bruto su osnovni pojmovi koji se vežu za sve zaposlenike koji primaju plate za svoj rad ali malo njih će vam znati reći šta znači bruto iznos i kako se iz njega dobije neto iznos plate. Neto je najbitniji i najvažniji pojam na isplatnoj listi za radnika, međutim većina njih se gledajući u svoju platnu listu zapita: šta je neto plata i kako obračunska služba firme dođe do iznosa neto?

Neto plata je iznos u novcima koji vi kao radnik dobijete na račun od firme u kojoj radite. Ta neto plata vam pripada tek kada vlada/država uzme svoj dio, tačnije 40% od bruto 2 plate koje ide u kasu države, a vama kao radniku 60%. Ukoliko zaradite više samim tim će i stopa oporezivanja biti viša.

Mali dodatak ispred navedenom objašnjenju na pitanje šta je neto plata, je najava premijera vlade prošle sedmice da će vlada ove godine zajedno sa rebalansom proračuna biti usvojene i izmjene Zakona na dohodak, a čije bi izmjene rezultirale i povećanje neto plata.

Šta je neto plata – definicija 3

Odgovor kroz ekonomsku definiciju šta je neto plata, objasnili su i svjetski ekonomski stručnjaci i glasi: neto plata je novčani iznos koji poslodavac plati svom zaposleniku za njegov mjesečni rad, a po osnovu potpisanog ugovora o radu između poslodavca i zaposlenika.

Neto plata u osnovi predstavlja novčanu isplatu poslodavca zaposleniku u nekom pravilnom vremenskom razdoblju, mjesečnom ili sedmičnom, a za rad zaposlenika u punom radnom vremenu.

Poslodavac u potpunosti izdvaja bruto novčani iznos, a zaposlenik prima platu kao neto iznos. Poslodavac od bruto iznosa automatski odbija novčane iznose za poreze i doprinose i tako da zaposleniku ostaje neto plata.

Neto plata se može isplaćivati i za skraćeno radno vrijeme kao na primjer invalidima rada.

Šta je neto plata se može definisati i kroz zvanične izvještaje ili statistike. Kao jedan takav primjer navest ćemo izvještaj Vlade Federacije BiH o prosjeku neto plate, a prema navodima iz takvog izvještaja prosječna mjesečna isplaćena plata po zaposlenom u Februaru 2021 godine iznosila je 951 KM.

Tagovi:

Više članaka