Kako vratiti dozvoljeni minus

Kako vratiti dozvoljeni minus

Kako vratiti dozvoljeni minus – 1 dio

Dozvoljeni minus je je jedan od načina koje građani prihvataju kao ponudu od strane banaka jer im je gotovina uvijek dostupna. Procedura odobrenja minusa je brza i jednostavna i bankarski službenik će vam je završiti isti dan nakon što popunite zahtjev prema banci. Nakon ove početne faze u proceduri, banka će vam odobriti zahtjev i onda ćete potpisati Ugovor sa bankom, mjenice i u roku 24 sata vi možete raspolagati sa novčanim sredstvima tj. sa odobrenim minusom. Minus se odobrava najčešće u iznosu jedne prosječne zarade, na rok koji može da traje i do 36 mjeseci. Korisnici koji koriste odobreni minus maksimalno često se nađu u problemu da su vrlo brzo ušli u nedozvoljeni minus. Onda se takav korisnik upita, kako vratiti dozvoljeni minus. Da bi to uradili prije svega morate biti disciplinovani i paziti na datum isteka ugovorene pozajmice jer tog datuma se vraća puni iznos koji vam je prethodno po Ugovoru odobreno. Međutim ako bezuslovno računate u svojim planovima na ta novčana sredstva i pitate se kako vratiti dozvoljeni minus, onda morate znati da ne možete biti u nedozvoljenom minusu. Ponovno odobrenje će imati istu procedduru kao i prvi put kada ste podnosili zahtjev za odobrenje minusa ali ovaj put banka će izvršiti i dodatne provjere, a u vezi zateznih kamata ili da li je bilo nedozvoljenih minusa. Svaka zatezna kamata koja se obračuna po tekućem računu može uticati na ponovno odobrenje minusa. Zato oprez. Svaka greška, pa i najmanja, može da bude kočnica u ponovnom odobrenju minusa.

Kako vratiti dozvoljeni minus – iskustva korisnika u Srbiji

Zorana ima 37 godina i kao glumica radi u Beogradskom pozorištu. Još dok je studirala naučila je da je dozvoljeni minus jedan od najskupljih zaduživanja kod banke. „Zbog toga odavno nisam bila u minusu ali imala sam takvo iskustvo zaduženja do pre desetak godina. Jednostavno moje želje su bile veće od mogućnosti”, kaže ona. Zorani je jasno da je interes banke da zaradi ali isto tako smatra da i sami građani snose odgovornost u tome. „Banke to mogu samo ako im mi dozvolimo da hoćemo više nego što možemo da imamo. Neke su banke prije izvjesnog vremena u svojim paketima ponudile klijentima odobreni minus u visini 3 plate i tom prilikom mnogi su požurili i zadužili se tj. prezadužili. ” ispričala je Zorana. Na primjer ako neko početkom godine pozajmi 40. 000 dinara uz kamatu od 2, 5 odsto, a na godišnjem nivou 34, 49 odsto i ako tokom godine ne vraća dug, onda će banci mjesečno plaćati hiljadu dinara za kamatu. Za 12 mjeseci to je 12. 000 dinara, a glavnicu duga neće vratititi. Slično iskustvo kao Zorana imao je i Radovan, radnik iz Beograda koji je godinama bio u dozvoljenom minusu. „Jednom potrošiš dve plate i onda si samo u minusu. Onda se zapitaš: kako vratiti dozvoljeni minus? Kad dođe plata ona pokrije dug ali bez kamate i ti stalno kaskaš. Srećom imao sam redovna primanja”, kaže on. Radovan takođe u svojoj priči dodaje, jednom godišnje banke „nivelišu” te zaostale obaveze i korisnici budu na nuli. „Međutim to ponovo samo pokrene novi krug dugovanja i odgovoran čovjek se mora zapitati kako vratiti dozvoljeni minus? Na kraju sam morao uzeti keš kredit kako bi se izvukao iz tog začaranog kruga. Otplaćujem ga redovno svakog mjeseca i tražio sam da mi ukinu dozvoljeni dozvoljeni minus”, navodi Radovan.

Kako vratiti dozvoljeni minus – 2 dio

Mnogi koji su u kreditnom zaduženju razmišljaju da što prije izađu iz dugovanja prema bankama kod kojih su se zadužili, a kao što smo rekli jedna od najskupljih kreditnih poslastica je upravo dozvoljeni minus. S tim u vezi evo nekoliko savjeta koje bankari savjetuju, kako vratiti dozvoljeni minus: Dozvoljeni minus po tekućem računu koristite samo u krajnjoj nuždi. Upoznajte se sa svim uslovima i troškovima korišćenja dozvoljenog minusa. Ako koristite dozvoljeni minus tokom dužeg vremenskog perioda, zatražite savjet od banke koji bi to drugi finansijski paketi za vas bili povoljniji nego dozvoljeni minus. Takođe možete i sami bez bankarskih savjeta pristupiti određenoj finansijskoj samodisciplini, pa da vam saopćimo neke ideje, kako vratiti dozvoljeni minus: Donesite odluku o prestanku gomilanja dugova – Svjesni ste bez obzira kako ste se našli u dugu, vi taj dug morate vratiti, čak i ako ostanete bez zaposlenja, ako se razbolite ili vam se povećaju životni troškovi zbog nekog neočekivanog razloga. Niko drugi neće umjesto vas vratiti vaše dugove, vaš dug je vaša obaveza i zato dugove počnite vraćati odmah. Štedite za „crne dane“ – Vjerovatno se pitate kako uštedjeti kad ionako teško podmiruhete troškove? Moguća je situacija da recimo dobijete otkaz ili da vam se umanji plata ali veća vjerovatnoća je da zbog problema sa zubom morate ići zubaru ili recimo da vam se pokvari perilica rublja. Ako nemate novaca na računu u banci, a pojave se ovakvi primjeri nepredviđenih izdataka, pitate li se kako ćete ih platiti? Ako ste zaista odlučni u namjeri da izađete iz minusa onda štednja za crne dane ima smisla, zar ne? Planirajte rok i iznos otplate minusa – Na primjer: 5. 000, 00 KM ste u dozvoljenom minusu i plan vam je da ga zatvorite za 10 mjeseci, što znači da ćete od svojih mjesečnih prihoda izdvajati 500 KM mjesečno kao ratu. Da bi ste bili sigurni da je ovaj plan realan trebate napraviti listu svih prihoda i rashoda koje imate.

Tagovi:

Više članaka