Kako uspavati bebu

Kako uspavati bebu

Kako uspavati bebu – 1

Novorođenče još nema osjećaj za dan i noć. Spavaju danonoćno, a budući da njihovi sitni želuci nemaju dovoljno majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka da bi dugo bili zadovoljni, često se bude da bi jeli – bez obzira na doba dana i noći. Kako uspavati bebu? Probudi li se vaše dijete često plačući? Vratite noć sa ovim 24-satnim vodičem o tome kako uspavati bebu da duže spavate. Jedan od načina na koji beba nauči da je vrijeme za spavanje je na osnovu znakova u okruženju. Otprilike 30 minuta prije spavanja namjestite prikladnu svjetlost. Prikladna rasvjeta je presudna jer pomaže u podešavanju bebinog sata. Naš mozak povezuje svjetlost i tamu s budnošću ili spavanjem. Gašenje svjetla noću i izlaganje vaše bebe jakom svjetlu ujutro pomoći će ovom procesu. Jednom kada umanjite podražaje, možete uvesti i druge umirujuće rituale, poput tople kupke, uspavanki ili tiho izgovorenih priča. Preporučuje se da se noćni ritual postavi što prije, a idealno je za otprilike 6 do 8 tjedana. Budite dosljedni, radite aktivnosti istim redoslijedom svake večeri tako da vaša beba nauči šta da očekuje. Ne oslanjajte se na umirujuće metode Ako svoju bebu stavite u krevetić da spava i probudi se noću, što svi ljudi čine, neće prepoznati okolinu i trebat će joj vaša pomoć da se vrati na spavanje. Pokušajte spustiti svoju bebu pospanu, ali budnu. To će im pomoći da nauče samostalno se smirivati i zaspati i što je još važnije, vratiti se na spavanje samostalno, što je glavni cilj treninga spavanja. U prvim mjesecima počnite vježbati kako biste stavili bebu budnu barem jednom dnevno, obično je prvo drijemanje najuspješnije. Zadržite vrijeme za maženje ali postepeno zaustavljajte tapšanje i stezanje i ljuljanje u snu. Ne hranite bebu kako bi zaspala Novorođenčad cijelo vrijeme zaspe dok jedu ali ako vaša beba često zadrijema tijekom hranjenja, pomislit će da trebaju jesti kako bi se vratila na spavanje. Da biste se borili protiv ovog problema, postupno premještajte hranjenje ranije dok vaše dijete ne prođe kroz to, a zatim završite rutinu s umirujućom knjigom i pjesmom i stavite ih u krevetac pospane ali budne. Možda ćete i dalje trebati ustati radi noćnog hranjenja ali tada će se raditi o gladi, a ne o smirivanju.

Kako uspavati bebu – 2

Držite se ranog spavanja Kada razmišljate kako uspavati bebu, vrijeme je jednako važno kao i rutina. Otprilike 8 tjedana bebe imaju porast melatonina, hormona pospanosti koji tijelo oslobađa kada je vrijeme za spavanje, što znači da su spremne za rano spavanje u skladu sa zalaskom sunca. Razina melatonina raste negdje oko zalaska sunca ali s obzirom na to da zalazak sunca može biti bilo kada, od 4: 30 zimi do 8: 30 ljeti, držite se sata i spustite bebu oko 18: 30 ili 19: 00. za najveći uspeh. Dobar znak pospanosti je kada se beba smiri, kada je manje aktivna, ima dosadan pogled ili jednostavno bulji. Nemojte ovo ponašanje pogrešno shvatiti kao budnost. Iskoristite trenutak i započnite rutinu prije spavanja. Bebin interni sat im govori kada da budu budni i kada da spavaju, a vi to želite pojačati. Uklonite bebino grickanje Kako uspavati bebu pravilnim načinom hranjenja. Spavanje i prehrana idu ruku pod ruku. Prvih 8 tjedana beba bi se trebala hraniti na zahtjev svaka 2 do 2, 5 sata. Ako žele jesti svakih sat vremena, možda neće jesti dovoljno na svakoj seansi. Vodite evidenciju od 24 sata o tome koliko uzima beba na hranjenje i u koje vrijeme. Za dojenu bebu zapišite koliko minuta njeguju svaku sesiju. Ako jedu 20 minuta tokom noćnog hranjenja ali samo pet ili deset minuta tokom dana, samo grickaju i ne pune svoj trbuh dovoljno da bi prespavali noć. Da biste svojoj bebi pomogli da jede efikasnije, zaradite na tome da razdvajate obroke (odvratite ih dudom ili nekom zabavom) kako bi svaki put zapravo bila gladna. Takođe, nemojte zanemariti podrigivanje. Ponekad pogrešno sklonimo dojku ili bočicu kao da smo završili kad zaista treba podrigivati bebu. Jaka svetla ili buka takođe mogu ometati. Pokušajte hraniti bebu u mračnijoj, mirnoj sobi, posebno kada ih više zanima okolina. Ozbiljno drijemajte bebu Dobro odmoreno dijete spavat će bolje od premorenog. Izgleda kontraintuitivno, ali prespavanje (ili držanje bebe do kasno) u nadi da će noću spavati duže vrijeme jednostavno ne ide. Kada se dojenčad premore, njihovi hormoni stresa rastu. Tada, nakon što napokon zaspu, velika je šansa da to ne traje dugo, jer ih ti hormoni stresa probude kada su u fazi lakšeg sna. Zbog toga su redovni drijemi toliko bitni za uspavljivanje bebe. U dobi od dva mjeseca, bebin optimalni raspon budnosti je samo oko 90 minuta između sna, što zaista brzo prolazi. Oni nemaju toleranciju da budu budni više od toga do 4 do 5 mjeseci. Pripazite na sat, jer pokupiti bebin umorni pogled nije lako

Kako uspavati bebu – 3

Postavite smjernice drijemanja Možda je primamljivo pustiti slatkiša da drijema u autosjedalici ili na prsima ali trebali biste pokušati barem jedan dan dnevno u krevetiću. Tako će dobiti kvalitetan odmor koji im je potreban. Prvo drijemež mentalno obnavlja dojenče i ono će odrediti kako će proći cijeli dan, tako da u idealnom slučaju želite da ga imaju u svom krevetiću kod kuće. Drugi je fizički obnavljajući, pa kad vaša beba postane dovoljno stara da se puno kreće i njoj će zaista biti potrebno kvalitetno spavanje. Do starosti od 3 do 4 mjeseca, vaše će dijete imati duža razdoblja budnosti, a vi možete raditi prema rasporedu drijemanja: jedan ujutro, jedan rano poslijepodne i po potrebi kratak kasnopodnevni san. Drijemanje je sjajno vrijeme za vas da vježbate uspavljivanje djeteta. Nije sredina noći, pa možete razmisliti jasnije i nastaviti dalje. Neka beba to riješi Ako požurite odmah noću kako biste pomogli svom anđelu da zaspi, stvarate ciklus koji će biti teško prekinuti. Sve dok znate da ne mogu biti gladni, možete zastati prije nego što požurite. Kad čujete bebinu frku, zastanite na trenutak i provjerite mogu li to sami riješiti. Ako ne mogu, uđite i učinite najmanje nametljivu stvar, tapšajte ili utišajte ju ali nemojte ih podizati. Ako to ne uspije, postupno se penjete umirujućim ljestvicama, dok ih ne vratite na spavanje. Poanta umirujućih ljestvica nije natjerati bebu da se nauči samo smirivati preko noći, već joj dati dovoljno prostora da se njihove vještine samo smirivanja prirodno razvijaju s vremenom. Osim toga, pomoći će vam da izbjegnete traumatičnu kriknuću situaciju dok još uvijek učite kako uspavati bebu. Prestanite previše razmišljati o situaciji Oduprite se nagonu da istražite “kako uspavati bebu” svake noći. “Preopterećenost informacijama uzrokuje da roditelji isprobaju milion različitih stvari, što ne stvara nikakvu dosljednost ili povjerenje. Djeca uspijevaju znati što mogu očekivati. Dajte svojoj bebi malo prostora da pokaže svoje mogućnosti.

Tagovi:

Više članaka