Kako upravljati dugom na kreditnoj kartici

Kako upravljati dugom na kreditnoj kartici

Kreditna kartica je simbol našeg vremena

Kupovanje roba i usluga karticama ima snažan psihološki učinak na potrošače zbog kojeg gube osjećaj da troše pravi novac. Kreditna kartica je simbol našeg vremena, ali velika potršačka zamka za onaj psihološki učinak koji su obične bankovne kartice već utrle. Zato dobro pazite kakav ugovor potpisujete kada ugovarate novu kreditnu karticu, pročitajte svaki redak, svaku rečenicu, pa i ona sitna slova. Naročito oprezno i planski koristite kreditnu karticu kada je preuzmete i pratite kretanja po kartici.

Kreditna kartica je spas u mnogim situacijama, pa ipak samo plansko korištenje vas može spasiti od nepotrebnog zaduživanja jer plaćanje na rate nije plaćanje besplatnim novcem. Iako se čini da cijeli svijet živi na kredit, budite svjesni da odgovorno i plansko zaduživanje jest trošenje nečega što tek trebate zaraditi. Zato se kreditima kupuju krupnije stvari, poput automobila, kućanskih uređaja, stana ili kuće iako je danas sa kreditnim karticama moguće kupiti skoro sve na rate, pa čak i hranu.

Kreditna kartica može skoro sve ali mislite o dugu

Treba vam biti jasno kupovina hrane kreditnom karticom je preskupa hrana. Isto je i s dizanjem gotovine za vraćanje dugova rodbini ili prijateljima. Usporedite kamate koje vam pobere kreditna kartica pri otplati ceha iz dućana i kamate pod kojim se odobrava hitri kredit i izaberite povoljniju opciju. Najvažnija stvar je da se pri bilo kojoj kupovini na kredit zapitate treba li vam novo zaduženje, koliki dio plaće će vam te rate odnositi i na koliko dugo.

Kreditna kartica koju koristite za klasične potrošačke kredite na kraju, zbog visokih kamata na takve kredite ispadne vrlo skupo sredstvo plaćanja. Možda ne morate imati baš odmah novi model televizora, mobitela ili bilo koji drugi novi proizvod. Možda vam se više isplati štedjeti neko vrijeme pa kupiti ono što želite kada uštedite dovoljno. Uvedite pravilo 10 %, što znači da rata kredita po kreditnoj kartici ne bi smjela premašivati iznos veći 10 % od vaše neto plaće, to vas možda odvrati od nekih kupovina.

Kreditna kartica nudi podizanje gotovine uz naknadu

Ovisno o kartičnom ugovoru koji ste potpisali, ali kreditna kartica nudi podizanje gotovine uz naknadu, što je logično, a naknada ovisi o sumi koju podižete i potpisanom ugovoru. Dnevni limit podizanja gotovine je također definiran ugovorom. Za kartice plaćate upisninu, članarinu, održavanje kretanja po kartici. Sve to morate imati u vidu kada se spremate zadužiti po kreditnoj kartici koju ljudi koriste za najrazličitije namjene i kupovine pod različitim uvjetima kada je otplata raspoređena na rate.

Kreditna kartica se koristi za plaćanje zdravstvenih, stomatoloških i wellness usluga, za ljetovanja i zimovanja, za kupnju kućanskih uređaja, namještaja, automobila i svih drugih potrepština koje vam mogu zatrebati. Ako trebate dužu otplatu na rate nego je to predviđeno vašim kartičnim ugovorom, morate to s bankom posebno ugovoriti, a i klasični potrošački kredit vam banka može omogućiti pod povoljnijim uvjetima. Ipak, ne dopustite da vas kartice odvuku u kompulzivno kupovanje i šopingiranje, jer to nije namjena kartica.

Tagovi:

Više članaka