Kako se izvući iz duga

Kako se izvući iz duga

Kako se dugovi mogu riješiti?

Uz današnju situaciju gdje su cijene energenata, namirnica i usluga porasle do nebesa, a s driuge strane naše plaće su ostale na relativnoj istoj razini, postalo je veoma teško spajati kraj s krajem. I dalje morate režije pokrivati i živjeti, no to može biti jako teško i izazvono. Posebice kada dođe period godine gdje Vam se skupi svi računi i i dugovi, te pritom Vam iskrsnu neki dodatni troškovi koje niste mogli predvidjeti. U takvim situacijama Vam treba dodatni novac, i mnogima je banka prva opcija financijske pomoći. Iako će Vam pomoći kod izdavanja manjeg kredita ili pozajmice novca, morate im jednom i vratiti posuđeni novac. Kod banke imate obvezu svakog mjeseca im platiti ratu, te ako par mjeseci ne platite ratu, možete doći do jako nezgodne situacije. Zato ćemo Vam u nastavku reći kako se dugovi mogu veoma lako riješiti uz primjenu nekoliko trikova, te kako ih ubuduće možete izbjeći.

Na koji se mogu stari dugovi sanirati?

1. Prvi način kako se mogu lako riješiti dugovi, a to je da se fokusirate na rješavanje starih dugova. Primjerice, imate kreditnu karticu na kojoj trenutno otplaćujete svoje stare dugove. No, pritom i dalje koristite karticu i stvarate nove troškove, a garantirano je kamatna stopa na kreditnoj kartici vrlo visoka. Umjesto toga, bolje Vam je kupovati uz gotovinu ili debitnu karticu na kojoj već imate novac i pritom pokušati riješiti dug po kreditnoj kartici.

2. Iako se čini krediti ili brzi zajmovi kao odlično rješenje za sankciju starih dugova, nisu uvijek najbolja opcija, posebice ako imate mala primanja koja ne mogu pokriti dodatni trošak. Ukoliko imate adekvatna primanja, pozajmice Vam mogu biti dobra opcija da se riješiti dugovi, no nemojte uzimati nešto što ti financijski ne možete priuštiti.

3. Kontrolirajte svoje financije. Ako želite do nadolazeće godine se izvući iz dugova, nemojte se zatrpati s dodatnim troškovima. Smanjite svoju kupovnu naviku i kupujte samo ono što je apsolutno nužno.

Neka dugovi ne budu više Vaš problem

4. Dugovi se mogu riješiti na veoma jednostavan način, a sve započinje s kreiranjem kućnog proračuna. Bez organizacije i planiranja nema rezultata. Prvo što trebate učiniti je na papiru navesti prvo koliko sveukupno mjesečno zarađujete, a drugo koliko Vam iznose fiksni troškovi. U skupni prihoda navedite koliko iznosi Vaša mjesečna plaća i koliko iznose dodatni prihodi, ukoliko još nedgdje radite honorarano. U skupini rashoda navedite koliko Vam iznose mjesečne režije (plin, struja, voda, komunalno, telekomunikacije, internet, pretplate i slično) i koliko trošite na hranu i druge potrebštine. Ovdje izostavite varijabilne troškove poput kupovine odjeće i izlasci. Na kraju od prihoda oduzmite rashode i na kraju Vam ostaje slobodni novac. Ujedno na temelju toga možete vidjeti ako si možete priušiti pozajmicu ako želite na taj način zatvoriti dug. No, ovaj slobodni novac možete stavljati sa strane kako biste skupili dovoljno za kompletno zatvaranje duga.

5. Također, dugovi se mogu zatvoriti na način da smanjite svoju potrošnju novca na sam minimum. Pazite da ne povećate svoje režije, odnosno da ne ostavljate nepotrebno upaljeno svjetlo ako ga ne koristite, i da ne grijete kada zaista nije hladno. Od kupovine, kupujte namirnice koje Vam trebaju, te pokušajte ne ludovati s online kupovinama i izlascima. Na ovaj način moći ćete brže skupiti potrebni novac kako biste jednom i zauvijek riješili svoje dugove.

Tagovi:

Više članaka