Kada je dan žena

Kada je dan žena

Kada je dan žena – 1

Datum, važnost i zašto smo proslavili taj dan 8. marta kada je dan žena. Međunarodni dan žena 8 Mart, namijenjen je održavanju feminističkih vrijednosti i punoj proslavi ženskog spola. Međunarodni dan žena, je dan kada častimo neizmjernu snagu i jedinstvene sposobnosti žena. Ovaj dan namijenjen je podržavanju feminističkih vrijednosti i punom proslavi ženstvenosti. To je ujedno i prilika da proslavimo velika dostignuća žena i značajan doprinos koji su dale svijetu. Da bismo shvatili kako je nastao ovaj dan, evo njegove zanimljive istorije i značaj:

Međunarodna proslava potaknula se pokretima za ženska prava u SAD-u, Rusiji i drugim evropskim zemljama gdje su žene zahtijevale građanska, socijalna, politička i vjerska prava za žene. 1909. godine, Socijalistička partija Amerike otvorila je prvi Nacionalni Dan žena 28. februara u Sjedinjenim Američkim Državama. Proslava je prešla granice SAD kada je aktivistica Clara Zetkin predložila održavanje Međunarodne konferencije zaposlenih žena u Kopenhagenu 1910. godine. Na sastanku je bilo prisutno oko 100 žena iz 17 različitih zemalja i tada je donesena odluka da proslava Dana žena bude međunarodna. 1911. godine je datum kada je dan žena po prvi put obilježen u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Kada je dan žena – 2

Datum 8. mart izabran je za proslavu jer obilježava dan kada su žene u sovjetskoj Rusiji započele proteste zbog biračkog prava koje im je dodijeljeno 1917. godine. Državni praznik je kasnije proglašen istim datumom. Ranije su taj datum (8. mart, kada je dan žena) slavili samo socijalistički aktivisti i komunističke zemlje. Međutim, veći feministički pokret usvojio ga je 1967. Proslava je stekla legitimitet kada su Ujedinjene nacije počele obilježavati Međunarodni dan žena 1975. godine, a dvije godine kasnije, Generalna skupština UN-a službeno ga je proglasila kao Međunarodni dan žena.

Kada je dan žena u pitanju Ujedinjene Nacije su za 2021 godinu odabrale temu pod geslom: „Žene u vodstvu: Postizanje jednake budućnosti u svijetu COVID-19“. Prema web stranici UN Women, ona ima za cilj proslaviti ogromne napore žena i djevojaka širom svijeta u oblikovanju ravnopravnije budućnosti i oporavku od pandemije COVID-19. Hashtagovi za taj dan bit će # IWD2021 i InternationalWomensDay. Radujemo se što ćemo proslaviti hrabre i lijepe žene širom svijeta!

Kada je dan žena – 3

Zašto je važan Međunarodni dan žena 8 Mart?

Kada je dan žena važno je da taj dan prepoznamo dokle smo stigli u pravcu rodne ravnopravnosti, kao i koliko nam je preostalo. Davne 1911. godine samo je osam država dozvoljavalo ženama da glasaju, jednaka plaća za jednak rad bila je nečuvena – ako je ženama uopće bilo dozvoljeno da rade – a reproduktivna prava nisu postojala. Prešle smo dug put. Nekada žene nisu mogle ni glasati, mi smo sada u BiH među vodećim zemljama u smislu jednakopravnosti iako smo se suočavali sa tim problemom prije, danas moramo još toga dobrog uraditi. Kada je dan žena u pitanju, danas žene u BiH imaju prava o kojima su njihove bake mogle samo sanjati, ali još uvijek nemamo potpunu jednakost. Ali ima još puno žena na svijetu koje nisu ni blizu tom cilju kao mi. Prije više od 100 godina, taj prvi marš odnosio se na okončanje štetnih uslova na radnom mjestu, jednaka prava, jednake plaće i kraj eksploatacije ali nažalost, ti su ciljevi i danas relevantni.

Tagovi:

Više članaka