Čišćenje namještaja od mikrofibre

Čišćenje namještaja od mikrofibre

Čišćenje namještaja od mikrofibre – 1

Naučite najbolje načine čišćenje namještaja od mikrofibera, uključujući i to kako ukloniti mrlje i zaštititi tkaninu. Namještaj od mikrovlakana poznat je po svojoj vrhunskoj otpornosti na mrlje, što ga čini vrhunskim presvlakama u domovima s djecom i kućnim ljubimcima. Tkanina ima baršunastu teksturu, ali je mnogo izdržljivija za svakodnevnu upotrebu. Kauč od mikrovlakana koji se često nalazi u neutralnim bojama, poput smeđe i sive, takođe može učiniti da boje izgledaju bogato svojom živošću. Ako se pravilno tretiraju, kauči od mikrovlakana mogu trajati godinama duže od ostalih opcija tkanine, ali kada se dogodi izlijevanje ili mrlje, važno je znati kako se radi čišćenje namještaja od mikrofibre. Da bi vam taj dio namještaja ponovo izgledao sjajno, slijedite ove jednostavne korake.

Redovno čistite kauč od mikrovlakana brzim usisavanjem pomoću nastavka za presvlake vašeg usisavača. Takođe možete koristiti krutu četku za tkaninu za otklanjanje prljavštine i njeno obnavljanje. Potrudite se da površina nema mrvica, prašine i svega drugog što bi moglo naštetiti tkanini. Pazite na čišćenje namještaja od mikrofibre dok recimo usisavate tepih; ovo bi vam bilo dobro pravilo da usisavate namještaj od mikrobibre svaki put kad usisavate pod. Ako je moguće, pokušajte odrediti pravilo “bez kućnih ljubimaca na kauču”.

Čišćenje namještaja od mikrofibre – 2

Povremene mrlje tretirajte što je brže moguće krpom, po potrebi malo navlaženom. Mala prosipanja obično neće se upiti u tkaninu, pa ih je lako i obrisati. Baby vlažne maramice nude jednostavno kućno rješenje recimo za čišćenje kauča od mikrofibre. Ovaj proizvod za čišćenje jednostavan je za upotrebu i prilično je jeftin za kupiti. Držite ih u zatvorenom spremniku ili ladici u dnevnoj sobi kako biste ih odmah imali pri ruci. Za čišćenje namještaja od mikrofibre trebate pronaći kod za čišćenje koji je obično označen na pločici ili ispod jastuka sjedala. Slovo “W” znači da se može očistiti vodom, dok slovo “S” znači da ga ne treba tretirati vodom, nego se koristite otapalom poput alkohola za trljanje i ukljanjanje mrlja. Slova “S-W” znače da za čišćenje namještaja od mikrofibre možete koristiti rastvarač ili vodu. Ako imate kod slovo “W”, a presvlake jastuka su uklonjive, operite ih prema uputama proizvođača ili lagano u hladnoj vodi. Objesite da se osuše i četkom vratite glatku teksturu. Ako se vaši jastuci ne mogu ukloniti, uzmite male količine sapunske vode i četkajte četkom s čvrstim dlakama dok se suši.

Čišćenje namještaja od mikrofibre – 3

Ako imate “S”, “S-W” ili nema koda, pokušajte koristiti alkohol za trljanje. Lagano pošpricajte, a zatim obrišite čistom bijelom krpom ili spužvom. Obavezno prvo testirajte na neupadljivom mjestu. Ostavite da se potpuno osuši (ovo ne bi trebalo dugo potrajati, jer alkohol brzo isparava), a zatim četkajte tkaninu prirodnom ili bijelom četkom s čvrstim dlakama. Nakon otklona mrlja, čišćenje namještaja od mikrofibre upotrijebite zaštitni sprej za tkaninu, a kako bi duže ostala bez mrlje. Dužina zaštite varira ovisno o upotrebi i njezi. Obavezno primijenite zaštitni proizvod za čišćenje namještaja od mikrofibre prema uputama proizvođača. Ako primijetite da se vaša tkanina od mikrofibre nakon čišćenja osjeća krutom ili žilavom, to je razlog što se vlakna mogu zapetljati. Popravite ovo sa finim zubčastim češljom ili suhom spužvom preko površine sve dok se ne vrati u svoje mekano stanje. Potrepštine koje su vam potrebne za ovu metodu čišćenja: Etilni alkohol; Destilirana voda; Nova (čista) spužva; Bočica sa raspršivačem.

Tagovi:

Više članaka