Čemu služe žaluzine

Kako odabrati igru u casinu koja vam najviše odgovara

Žaluzine, još poznate i kao grilje ili škure, u posljednje vrijeme postaju sve češći izbor pri izgradnji i renoviranju kuća, stanova, vikendica i poslovnih objekata. Dijele se na one sa pomičnim lamelama, sa fiksnim lamelama i pune žaluzine odnosno škure sa kapcima. Mogu biti zaokretne, harmonika, preklopne, klizne… dolaze u raznim tipovima i modelima. One predstavljaju pouzdanu zaštitu od sunca i pogleda. I ne samo to – štite od vjetra, kiše, snijega, provala, pružaju korisnicima iznimnu privatnost, kao i zamračivanje i osvjetljavanje prostora po njihovoj želji.

Ovdje ćemo se najpre pozabaviti aluminijskim žaluzinama i time što ih karakterizira. U narednim redovima vidjećemo čemu služe žaluzine i zbog čega se sve više ljudi opredjeljuje za ovo rješenje.

Žaluzine i energetska efikasnost

Reguliraju smjer sunčeve svjetlosti a time i energije, te su odličan izolator toplote. Prilagodljive su raznim različitim estetskim i funkcionalnim tipovima arhitekture, od one tradicionalne do posve suvremene i luksuzne, a dobro se uklapaju uz prostorije sa mnogo staklenih površi. Vanjske žaluzine u usporedbi sa unutarnjim učinkovitije sprječavaju da se prostor pregrije, te će vam tokom ljetnih mjeseci uštedjeti mnogo novca koji biste potrošili na električnu energiju potrebnu za rad klima uređaja. Potreba za klima uređajem gotovo da je eliminirana. S druge strane, zimi usmjeravaju sunčevo zračenje tamo gdje je potrebno i na taj način snižavaju troškove grijanja.

Žaluzine i estetika

Minimalistički ili tradicionalni dizajn – izbor je na vama. Ono što je izvjesno je da su ova sjenila prikladna kako za stambene tako i za poslovne prostore i daju se uklopiti uz svaku fasadu. Daju stilski akcent objektu i idealno su rješenje za svačiji ukus. Odlične su i za obnovu postojećeg objekta, kao i za novogradnju, a dolaze u raznolikim RAL nijansama (RAL je sustav usklađivanja boja koji se koristi u Europi koji je kreirao njemački RAL gGmbH).

Ovisno o tome kakve su vaše potrebe i kakav je tip objekta u pitanju, možete se odlučiti za vidljivu masku ili podžbuknu inačicu. Može se reći da su veoma svestrane i da izgled objekta podižu na višu razinu.

Žaluzine – montaža i uporaba

Ugrađuju se veoma jednostavno, a prema načinu izvjedbe mogu biti vanjske ili podžbukne, te će se vidjeti ili biti skrivene. Vanjske žaluzine se mogu ugraditi na već postojeću stolariju. Za koje se odlučiti? Način upravljanja također se razlikuje, te se možete odlučiti za žaluzine kojima se upravlja ručno ili one suvremenije, koje funkcioniraju uz pomoć elektromotora. Uz pomoć žaluzina ćete lako regulirati i protok zraka jer se lamele mogu namestiti pogodno da i štite od sunca a da kroz prostor između njih prostoriju možete prozračiti.

Treba naglasiti da je uz njih moguće ugraditi i komarnik, pa tako u “jednom paketu” rješavate ne samo problem sjenčenja već i zaštite od kukaca.

Žaluzine i izdržljivost

Nema dvojbe – žaluzine su dugotrajno i stabilno rješenje koje karakterizira dug vijek trajanja. Ne samo da su otporne na udare jakog vjetra, nego i njihov mehanizam djeluje tako da se lamele zaustave kada im nešto “prepriječi put”, tako da sigurnosni sustav neće dopustiti da dođe do oštećenja.

Žaluzine i popularnost

Iako su se do sada vlasnici kuća i stanova mahom opredjeljivali za rolete, a vlasnici poslovnih objekata za žaluzine više nije tako. Trend ugradnje žaluzina sve je primjetniji i postaju sve češći odabir arhitekata, investitora prilikom izgradnje novih suvremenih zgrada, ali i kod osobne gradnje i obnove kuća. Kada je u pitanju populariziranje žaluzine Hrvatska i druge zemlje u regiji kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina u arhitekturi, gradnji i dizajnu interijera i eksterijera počinju sve više primjenjivati ovo rješenje za zaštitu od sunca.

Ako ste u dilemi što odabrati za zaštitu od sunca, pogleda i svih vremenskih uvjeta, žaluzine će uljepšati vaš interijer i eksterijer i pružiti vam odgovarajuću zaštitu.

Više članaka