Kako zatrudnjeti

Kako zatrudnjeti

Kako zatrudnjeti – 1

Ako se nadate zatrudnjeti, nemojte to prepustiti sreći. Čini se da neki parovi samo pričajući o tome kako zatrudnjeti. Za druge je potrebno vrijeme. Ako tražite savjete o tome kako zatrudnjeti, evo što trebate znati. Razumijevanje kada ovulirate – i redovno seksanje pet dana prije i na dan ovulacije – može poboljšati izglede za začeće. Ovulacija je proces u kojem se zrela jajna stanica oslobađa iz jajnika. Tih šest dana je važno jer jajašce može oploditi oko 12 do 24 sata nakon što je pušteno. Uz to, sperma može živjeti unutar ženskog reproduktivnog trakta čak pet dana nakon spolnog odnosa pod pravim uvjetima. Vaša šansa da zatrudnite je najveća kada je živa sperma prisutna u jajovodima tijekom ovulacije. Ovulacija se obično događa oko 14 dana prije početka sljedeće menstruacije. Ali kod većine žena ovulacija se javlja u četiri dana prije ili nakon sredine menstrualnog ciklusa. Ako, kao i mnoge žene, nemate savršen menstrualni ciklus od 28 dana, možete odrediti dužinu i sredinu točke ciklusa vodeći menstrualni kalendar. Pored kalendara, takođe možete potražiti znakove i simptome ovulacije, uključujući:

Kako zatrudnjeti – 2

Spremni ste za trudnoću ali kako zatrudnjeti i povećati šanse da što prije zatrudnite? Promjene u vaginalnom sekretu. Neposredno prije ovulacije mogli biste primijetiti porast prozirnih, vlažnih i rastezljivih vaginalnih sekreta. Neposredno nakon ovulacije, cervikalna sluz se smanjuje i postaje gušća, mutna i manje uočljiva. Promjena bazalne tjelesne temperature. Temperatura vašeg tijela u mirovanju (bazalna temperatura) blago se povećava tokom ovulacije. Koristite termometar posebno dizajniran za mjerenje bazalne tjelesne temperature, izmjerite temperaturu svako jutro prije nego što ustanete iz kreveta. Snimite rezultate i potražite obrazac koji će se pojaviti. Najplodniji ćete biti dva do tri dana prije nego što vam temperatura poraste. Redovno se seksajte. Najveća stopa trudnoće javlja se kod parova koji imaju seks svaki dan ili svaki drugi dan. Seksajte se u vrijeme ovulacije. To vam može pomoći da seks imate kada ste najplodniji. Održavajte normalnu težinu. Žene s prekomjernom i prekomjernom težinom imaju povećan rizik od poremećaja ovulacije. Navedeni načini kako zatrudnjeti povečavaju šansu da bi proces prošao bez problema.

Kako zatrudnjeti – 3

Ne pušite. Duhan ima višestruke negativne učinke na plodnost, a da ne spominjemo vaše opće zdravlje i zdravlje fetusa. Ako pušite, zamolite svog ljekara da vam pomogne da prestanete prije začeća. Ne pijte alkohol. Jaka upotreba alkohola može dovesti do smanjenja plodnosti. Općenito, najbolje je izbjegavati alkohol ako se nadate zatrudnjeti. Suzbiti kofein. Istraživanja sugeriraju da na plodnost ne utječe konzumacija kofeina manja od 200 miligrama dnevno. To je otprilike jedna do dvije šalice kafe dnevno. Ne pretjerujte s napornim vježbanjem. Naporno, intenzivno vježbanje duže od pet sati tjedno povezano je sa smanjenom ovulacijom. Kada razgovarati sa doktorom, kako zatrudnjeti Čestim seksom bez zaštite, većina zdravih parova zatrudni u roku od jedne godine. Ako ste mlađi od 35 godina i vi i vaš partner ste dobrog zdravlja, pokušajte sami godinu dana prije savjetovanja s doktorom. Razmislite o tome da potražite pomoć prije ako imate 35 godina ili više ili ako vi ili vaš partner znate ili sumnjate na probleme s plodnošću. Neplodnost pogađa i muškarce i žene – a liječenje je dostupno. Ovisno o izvoru problema, vaš ginekolog, urolog vašeg partnera ili porodični doktor mogu vam pomoći. U nekim slučajevima stručnjak za plodnost pruža najbolju nadu. Kako zatrudnjeti nakon što ste donijeli odluku takođe možete uspješno biti savjetovani ukoliko odete na kontrolni pregled ginekologu.

Tagovi:

Više članaka