Kako uštedjeti novac

Kako uštedjeti novac

Kako uštedjeti novac – prijedlog prvi

Uvijek su aktuelna pitanja kako uštedjeti novac kad nemam od čega, kako da izađem iz duga ili kako investirati to što smo eventualno uštedjeli?

Kao savjesna i odgovorna žena domaćica pokušat ću svoja iskustva u vezi ove teme prenijeti i vama u nadi da će prijedlozi imati rezultata i u vašem domaćinstvu. Dakle, prvo što bi predložila je da odmah odete u svoju banku i otvorite trajni nalog da se neki X iznos prebaci na vaš račun ili da kupite kasicu prasicu, a i malo veća poštanska kuverta odlično može poslužiti svrsi za koju imate namjeru odvajati sa “strane” neki iznos. Kako bi amerikanci znali reći: “pay yourself” princip (plati prvo sebi).

Zašto je kvaka u ovome i zašto ne treba čekati kraj mjeseca kako bi ostavili neki iznos “sa strane”? Jednostavno zato što znam iz ličnog iskustva da na takav način neće ništa ostati na kraju mjeseca i zato što se pozivam na argumentovanu ekonomsku teoriju da se naša potršnja uvijek prilagođava rastu naših prihoda. što više imamo više i trošimo.

  1. Kreirajte svoj hitni fond. Probajte sakupiti novac za taj svoj fond u iznosu od cca 700 do 1000 eura koji bi vam služio za neke hitne kućanske popravke ili neke vanredne situacije, a da se ne biste dodatno zaduživali u tim situacijama. Naravno ovaj prijedlog je kao uslov da nemate novih dugova. Zatim nastavite sa štednjom i vraćajte dugove od najmanjeg prema najvećem, a radi boljeg osjećaja da ste postigli rješavanje jednog po jednog problema.
  2. Štednja na period do 6 mjeseci. Kada ste otplatili dugove i nastavili sa štednjom kao dobrom navikom probajte sakupiti kućne zalihe za neki period od četiri do šest mjeseci života u slučaju da ostanete bez posla, vanrednih stanja poput pandemije Korona, nemogućnosti rada zbog bolovanja i sl. Ako nastavite sa navikom štednje otplatite ranije i kredit u banci ako ga imate, a višak sredstava uložite u nešto i na ovaj način ćete izaći iz začaranog kruga zvanog kako uštedjeti novac. Sve što je potrebno uraditi je trošiti manje nego što zaradite bez obzira na ukupne iznose. Nije lako ali to je samo stvar čvrste volje i odluke.

Kako uštedjeti novac – prijedlog drugi

Ako smatrate da ne postoji način kako uštedjeti novac od plate koju primate, dopustite mi da vas probam razuvjeriti i pročitajte moje prijedloge, kako slijedi:

  • kreditne kartice – možda niste razmišljali niti sumirali koliko vas koštaju kreditne kartice na godišnjem nivou i koliko plaćate za posjedovanje istih kao i koliko plaćate kamate po minusima. Ako su vam kartice neophodne barem pokušajte smanjiti njihov broj i najbolja stvar bi bila kada bi koristili samo jednu koja ima najniže troškove. Postoji i opcija da zatvorite sve postojeće kartice i otvorite samo jednu novu, a neke banke daju popuste korištenja istih za prvu godinu, pa zašto tu pogodnost ne bi iskiristili.
  • osiguranje – ako imate auto osiguranje, kasko osiguranje ili osiguranje kuće/stana ili životno osiguranje, sva ta osiguranja osigurajte kod jedne osiguravajuće kuće jer ćete imati popust na paket.
  • koristite akcije – ne kupujte ono što van nije neophodno ali kupite na akciji ono što vam zaista treba. Danas su neprestano akcije u skoro svim trgovinama i zašto da plaćate punu cijenu ako ne morate.
  • gorivo – svjedoci smo skoro stalnog rasta cijene goriva i u mnogim domaćinstvima postalo je velika stavka u kućnom budžetu. Ako je lijepo vrijeme iskoristite to da prošetate, vozite biciklo ili role. Ne palite auto ako baš ne morate.
  • aktivirajte kasicu – vjerovatno ste mišljenja da se na taj način ne može uštedjeti mnogo ali iznenadit ćete se da može. Periodično ispraznite sitniš iz svog novčanika i prebacite ga u vašu kasicu prasicu. Isto tako kada nešto kupite jeftinije nego ste planirali platiti ostatak novca prebacite u kasicu.
  • režije – možda se čine da su velike ali sa malo više samodiscipline ukućana i one se mogu umanjiti. Gasite svjeta u prostorijama u kome ne boravite, racionalno trošite vodu, npr. ne perite zube otvorenim mlazom vode na česmi – koristite se napunjenom čašom vode, tokom noći dok spavate isključite nepotrebne aparate itd.
  • vodite bilješke – mnogi ne znaju koliko i na šta sve troše novac i onda se iznenade koliko puno potroše na neke mjesečne potrebe. Vodite bilješke potrošnje za jedan mjesec i ako se može nešto promijeniti na nekim stavkama napravite plan potrošnje za naredni mjesec.

Kao što možete vidjeti iz gore navedenih prijedloga kako uštedjeti novac realno postoje načini da se to i izvede.

Kako uštedjeti novac – prijedlog treći

Uobičajena praksa je da se planovi prave sa ciljem startanja realizacije istih na početku kalendarske godine. S tim u vezi želim dati svoj doprinos sa prijedlozima, a u vezi vašeg eventualnog plana kako uštedjeti novac i popraviti saldo kućnog budžeta.

Zacrtajte cilj

Dugo vremena priželjkujete preuređenje kuće ili dvosedmični odlazak na odmor sa porodicom koje nikako da dođe na red s obzirom na sve troškove života koje imate. Preporuka je da promijenite svoje potrošačke navike i na taj način uštedite za nešto vama vrijedno i posebno. Ako ste možda koncentrisani za nešto manje stvari poput novog laptopa ili novog odjevnog predmeta bitno je da ih smatrate kao motivaciju u postizanju svojih ciljeva. Bitno je da vas to zadovoljava i motivira.

Pratite mjesečnu potrošnju

Nebitno da li je vaš zacrtani cilj veliki ili mali važno je da napravite plan potrošnje i plan kako uštedjeti novac. On takođe uključuje i onaj plan koji će vam u konačnici pomoći da saznate na šta se novac troši svakog mjeseca. Samo tako ćete moći znati koliko novca možete ostaviti sa strane. Osnovne troškove kao što su: stanarina, režije, rata kredita, trškovi automobila i ishrane, njih je neophodno izmiriti. Međutim nebitni troškovi koje imate bez njih možete i ostavljaju vam dovoljno prostora za vaš plan štednje. To su u principu troškovi za ulaznice u kino, koncerte, večere sa prijateljima, ispijanje kafa u omiljenom kafiću i sl. Razmislite šta bi se od tih nebitnih troškova mogli odreći i taj novac preusmjeriti na štednju. Umjesto večere sa prijateljima predložite im druženje odlaskom na piće ili na večeru pak ali u restoran s pristupačnijim cijenama.

Štednja novca nije nimalo laka iako se na prvi pogled čini da je jednostavno. Ako neko iz vaše familije ili recimo vaših prijatelja takođe pokušava uštedjeti novac budite jedno drugom oslonac i motivacija, dijeleći međusobno napredak ali i prepreke u vidu neplanirane potrošnje i tako zajedno ćete lakše ustrajati na putu do cilja.

Tagovi:

Više članaka