Kako spasiti brak

Kako spasiti brak

Kako spasiti brak – 1

Ako je vaš supružnik od vašeg najboljeg prijatelja postao potpuno nepoznat, možda se pitate da li je vaš brak u krizi. Razvod je velika odluka, pogotovo ako postoji šansa da obnovite izgubljeno. Pitali smo stručnjake za savjet kako spasiti brak, tako da možete prestati guglati u traženju rješenja na internetu, nego krenimo spasiti ono što se spasiti još uvijek može, ako je to zaista ono što tražite.

Prepoznajte šta funkcionira.

Svi brakovi imaju loše ocjene i ono što ljude izvlači jeste njihova sposobnost da budu otvoreni za ono pozitivno. Jedan od načina kako spasiti brak je promjena vašeg unutarnjeg dijaloga kada ste nezadovoljni svojim partnerom. Na primjer, umjesto da mislim da sam toliko iziritirana da nikad nije kod kuće na večeri, pokušajte reći: zahvalna sam što imamo slobodne vikende za provođenje vremena s porodicom. Preokrenite svoj način razmišljanja u pozitivnije, omogućava vam veća prihvatanja i može pomoći u obnavljanju prijateljstva i povjerenja koje se čini nestalim.

kako spasiti brak – 2

Pamti dobre stvari.

Kada ste se upoznali, da li ste voljeli zajedno istraživati nova mjesta? Jeste li nasmijavali jedno drugo? Kada brak propada, važno je da oba partnera pokušaju prepoznati i sjetiti se tih stvari koje su vas nekada privlačile. Iskoristite ta osjećanja i sjećanja kao temelj kako spasiti brak koji je u krizi.

Prihvati prošlost.

Možda je neko od vas dvoje imao aferu. Ili ste možda otkrili nešto o svom partneru što vas je potreslo do srži. Što god bilo, ako ste oboje odlučili krenuti naprijed zajedno, važno je prihvatiti ono što se dogodilo i posvetiti se novom početku. U nekim slučajevima to znači tugovati zbog gubitka onoga što ste nekada idealizirali u svojoj vezi i shvatite da se to promijenilo u nešto drugačije. Umjesto toga stvorite nešto svježe, s više transparentnosti nego prije.

Budite otvorenog uma.

Može biti teško da sagledate gledište vašeg partnera, posebno kada se ne slažete. Ali da bi se brak vratio s ivice, parovi moraju biti u stanju slušati kako spasiti brak i kada nešto zvuči potpuno apsurdno. Probajte imati razumijevanja i vidjeti kako to izgleda vašem partneru, i sigurno će vas to dovesti na korak do ponovne izgradnje povjerenja između vas.

Kako spasiti brak – 3

Nađite vremena za brigu o sebi.

Računate li da će vaš partner biti ono vaše sve? Ako je tako, to može teško pogoditi brak. Ne možemo očekivati da će naš partner ispuniti sve naše potrebe. Da bismo imali zdrav brak, mi smo ti koji su odgovorni za dinamičan život, uključujući druženje, prijateljstva i aktivnosti koje osiguravaju da živimo svoj najbolji život. Kad ste zadovoljni sobom, lakše je biti sretan u vezi.

Stavite vezu na prvo mjesto.

Obje osobe u braku moraju poboljšati odnos kao svoj prioritet. Ali da bi to učinila, svaka osoba mora biti svjesna sebe i odražavati svoju ulogu. Da li se zapitate u toj krizi: “Kako spasiti brak i staviti ga na prvo mjestu u našem zajedničkom životu ili “Da li ulažem napor u ovu vezu ili samo živimo paralelno? ” Neke brakove je potrebno samo “podesiti” i preporučuju se noćni sastanci ili odlazak na vikend zajedno kako bi se povratila izgubljena intimnost.

Priznajte što ne možete popraviti.

Umjesto da pokušavate dobiti pobjedu u svađi svaki put kad se pojave neka nerješiva pitanja, parovi bi trebali imati razumijevanja u pogledu dubljeg značenja međusobnog stava. To razumijevanje stvara bliskost i povezanost.

Ne odustajte prerano.

Razumljivo, možda postoji određena ambivalencija ali mora postojati i predanost kako spasiti brak i da se pokušaju riješiti i neka teška pitanja. To može potrajati mjesecima ili čak godinama jer svaki par i situacija su različiti. Istina je da svi imamo svoje loše navike, bubice i jedinstvene probleme. Ako svaki partner shvati da će imati sukob bez obzira s kim je u braku, to nagovještava uspjeh braka.

Zatražiti pomoć.

Možete slušati sve savjete i pročitati sve knjige ali ponekad je najefikasnija opcija posjetiti licenciranog stručnjaka koji može raditi s vama i vašim supružnikom na rješavanju određenih problema. Bračni terapeut može biti trener, posrednik i učitelj. Dobar bračni terapeut trebao bi ostati što neutralniji, podržavajući i izazivajući obje strane.

Tagovi:

Više članaka