Kako oprostiti prevaru

Kako oprostiti prevaru

Kako oprostiti prevaru u ljubavi -1

Je li uopće moguće potpuno oprostiti nekome ko vas je prevario? Jeste li se ikad zapitali kako bi bilo kad biste oprostili i nastavili dalje – zajedno ili na svoje načine? Kako oprostiti prevaru nije laka stvar ali mnogi ljudi to čine i pronalaze svoj mir. Vrijednost koju pridajete vezi mijenja se proporcionalno trenutku kada saznate da se vaš partner udaljavao od veze. I mogli biste osjetiti bijes, izdaju i razočaranje do te mjere da biste mogli osjetiti tugu koja se ne može popraviti.

Ali, kako oprostiti prevaru partnera koji vara nije stvar zbog njega, već zbog toga što oprostom zadržite svoj duševni mir. Možda se čini nemogućim oprostiti nekome koga ste toliko ludo voljeli. Možete pitati se: “Gdje sam pogriješio/la? ” Ili “Jesam li ja ta/taj koji je kriv/a? ” Ali upamtite: nevjera je izbor, a vaš je partner odlučio prevariti vas. Opraštanje partneru koji vara je neophodan korak da biste se izliječili od nevjere. Opraštanje prevarenog supružnika ili partnera zahtijeva vrijeme; oprost ne dolazi za jedan dan. Proces opraštanja supružniku ili partneru koji vara ide postepeno.

Kako oprostiti prevaru u ljubavi – 2

Prihvatite svoje emocionalno, mentalno stanje

Kako oprostiti prevaru partnera koji vara? Ako vas partner vara, to jako utječe na mentalno i emocionalno zdravlje. Prihvatite činjenicu da tugujete i u redu je biti tužan. Ne prihvatiti svoje emocije može imati štetne posljedice. Prihvatite emocionalne i mentalne posljedice nevjere. Vanbračna veza sigurno će imati dubok utjecaj na vas i to je približno tačno.

Izrazi se

Zapišite šta ste osjećali. Želite li psovati? Olovkom zapišite psovku. Ako vam se plače, zaplačite, neka te suze poteku. Ako se ne možete izraziti prema partneru, učinite to s prijateljem ili članom porodice koji bi razumjeli vašu situaciju. Možete razgovarati i sa savjetnikom koji će vam pomoći u obradi osjećaja i pronalaženju perspektive. Morate se izraziti kako biste dali oduška svojim osjećajima. Samo tako se možete upustiti u proces opraštanja nekome ko vas je prevario.

Komunicirajte sa poverljivim osobom

Ponekad je najbolje razgovarati s osobom u koju imate povjerenja ili sa nekim za koga mislite da će vas razumjeti kada prolazite kroz mentalne traume. Dobro je dobiti drugačiju perspektivu svoje tuge i razmišljanjima. Kako oprostiti prevaru koja vam je učinjena? Ne pokušavajte se izliječiti sami. Potražite pomoć. Ponekad pomogne izlazak s prijateljima. Ne morate s njima razgovarati o svojoj situaciji ali sam razgovor o školskim ili fakultetskim danima i glasno smijanje mogu se pokazati terapeutskim. Komunikacija s ljudima uvijek pomaže kao ublaživač stresa. Nećete imati vremena zadržavati se na negativnim emocijama koje ste osjećali ako komunicirate s ljudima oko sebe.

Kako oprostiti prevaru u ljubavi – 3

Dajte sebi i partneru malo prostora

Držati se svog partnera koji vara kako bi provjeravao svaki potez ne samo da će vam uništiti duševni mir već i pokvariti vezu. Ako razmišljate kako oprostiti prevaru, dajte sebi i partneru malo prostora. Moglo bi vam pomoći da preispitate svoj stav o vezi. Možete se odmoriti od veze neko vrijeme i na taj način biste shvatili koliko ste jedno drugom važni. Vremenom ste izgradili zajednički život i ako se nevjera dogodila, postoji nit koja vas dvoje povezuje. Jednom kad se držite odvojeno, možete početi raditi na oživljavanju te veze i oprostiti partneru koji vara bit će lakše.

Terapeut može pomoći

Savjetovanje u vezi vam može neizmjerno pomoći kod parova da biste otvoreno komunicirali s partnerom uz profesionalnu pomoć. Savjetovanje može ispeglati čvorove u vašoj vezi zbog kojih se nevjera uopće dogodila. Često je partnerima teško komunicirati jedni s drugima nakon što se dogodi varanje. Stalno postoje nespretnost, sumnjičavost i povjerenje je potpuno izgubljeno. Savjetnik vam može pomoći da vratite komunikaciju u vezi, čak i da je poboljšate i može vam pomoći da obnovite povjerenje.

Budite razumljivi

Ne zbog nevjere. Ali zbog razloga šta je navelo vašeg partnera da zaluta (to će se pojaviti u terapijskim sesijama). Često se nevjera dogodila zato što se partner osjećao zanemarenim, neprocjenjenim ili nesretnim u vezi. Iako to ne opravdava varanje ali umjesto da ih optužujemo za to što su učinili, vrijeme je da shvatimo zašto su uopće varali. Međutim, to ne znači da krivite sebe za zalutalog partnera. Postepeno otpustite bijes i ne budite osvetoljubivi. Nikada se ne osjećajte krivim za nevjeru vašeg partnera. Pronađite smirenost i usredotočite se na svoju karijeru, dom ili hobije.

Savladajte nesigurnost

Nakon saznanja za nevjeru vašeg partnera, na svakom koraku ćete se osjećati nesigurno zbog njegovih poteza. Ali kako oprostiti prevaru partneru ima više veze s tim da ponovo naučite vjerovati svom partneru nego da budete nesigurni i paranoični u vezi. Normalno je da biste bili nervozni kad vam vas partner koji je varao nazove telefonom i kaže da će kasniti s posla, vaš um bi poludio. U tom će slučaju vaš partner također morati poduzeti korake kako bi osigurao da se više ne osjećate nesigurno. Tada će samo oni partneri dobiti oprost nakon varanja.

Tagovi:

Više članaka