Kako naučiti plivati

Kako naučiti plivati

Kako naučiti plivati kao odrasla osoba

Nikad nije kasno kako naučiti plivati. Ako nikada kao dijete niste imali priliku, lako možete naučiti plivanje kao odrasli. U početku se boravak u vodi može osjećati čudno, nepoznato i čak pomalo zabrinjavajuće. Ali s vremenom ćete se prilagoditi i steći nivo samopouzdanja za koji ste možda ranije mislili da je nezamisliv. Jednom kada naučite plivati, moći ćete uživati u raznim prednostima. Na primjer, plivanje je izvrstan oblik vježbanja. Takođe je opuštajuće; može vam ublažiti stres i smiriti živce. Lako je započeti. Pročitajte neke jednostavne savjete o tome kako naučiti plivati kao odrasla osoba.

Prirodno je gajiti strah od vode ako ste u njoj proveli malo vremena. Jedan od načina da se taj strah prevlada je početak od plitkog kraja bazena. Tamo ćete moći stajati u vodi i spuštati se prema stupnju udobnosti. Vježbajte zadržavanje daha dok je glava ispod površine, znajući da možete doći do zraka kad god želite.

Uvidjet ćete da je puno lakše vidjeti pod vodom ako nosite naočale. Pored toga, zaštitne naočale čine plivanje ugodnijim jer sprečavaju ulazak vode u oči. Sposobnost jasnog gledanja dok vam je glava ispod površine učinit će učenje plivanja ugodnijim.

Za stjecanje samopouzdanja potrebno je provesti dovoljno vremena u vodi. Što više vremena provedete, osjećati ćete se ugodnije i postaćete bolji plivač. Shvaćamo da može biti teško odvojiti vrijeme za redovni odlazak na bazen. Ali to je jedini način da naučite plivati. Imajte na umu, ne trebate vježbati svaki dan. Jednom nedeljno može biti dovoljno. Ostavite više od 7 dana da prođe između sesija i možda će vam biti teško napredovati.

Jedan od najvećih izazova za odrasle koji uče kako plivati je zadržavanje lica u vodi. Možete se osjećati nelagodno. Nekima može čak izazvati blagu anksioznost. Uz izuzetak leđno, svaki udarac zahtijeva da vam lice bude pod vodom značajan dio vremena. Navikavanje na osjećaj važan je dio učenja plivanja. Vježbajte zadržavanje daha dok držite oči otvorene (naočale će vam pomoći). Rukama se krećite pod vodom zadržavajući dah. Što više vježbate, ugodnije ćete se osjećati.

Kada učite kako plivati kao odrasla osoba, nemojte razmišljati o slobodnom stilu kao o jednom potezu. Umjesto toga, shvatite to kao niz poteza, na koje svaki treba obratiti pažnju. Fokusirajte se na položaje zapešća dok vam ruke ulaze u vodu. Koncentrirajte se na položaje laktova i podlaktica dok vam ruke prelaze od glave do kukova. Obratite pažnju na kotrljanje tijel i kako izdahnete dok vam se glava okreće prema dolje u vodi. Slobodni stil je jednostavan kada se uhvatiš u koštac.

Peraje mogu biti neprocjenjive za tu svrhu, posebno na početku. Omogućit će vam kretanje prema naprijed koje trebate da naučite pojedinačne mehanike udara. Koristite li peraje oni su koristan alat kada tek počinjete učiti plivati.

Ako vas zanima kako naučiti plivanje kao odrasla osoba, preporučuje se da vas podučava neko s iskustvom. Na taj ćete način od početka naučiti pravilne tehnike plivanja. Izbjeći ćete i razvijanje loših navika koje će kočiti vaš napredak.

Kako naučiti plivati – djeca 1

Kako naučiti plivati djecu? Slobodni stil je prvi plivački korak koji bi vaša djeca trebala naučiti ali nije nužno najlakši za podučavanje. Poznat i kao “puzanje prednjim dijelom”, u početku se djeca istovremeno bore da izvrše tri komponente zamaha ruku, nogu i disanje. Tehnički je to najefikasnije ali definitivno u početku neće izgledati tako.

Održivi slobodni stil izgrađen je na temeljima udobnosti u vodi i osnovnih vještina plivanja, odnosno plivanja i prodora vodom. Važno je da je dijete upoznato sa tehnikom i vještinom i ako je dijete spremno barem pokušati pustiti, mamu, tatu ili zid za koji se drži. Ali kako naučiti plivati dijete da pliva slobodnim stilom?

Započnite sjedeći sa djecom na najvišoj stepenici bazena. Pomozite im da ispruže noge u vodu dok pokazujete kako usmjeriti prste poput balerine. Sada, držeći se malo iznad njihovih gležanja, u tzv. makazama pomičite njihove ispružene noge gore-dolje. Nakon što vide kako se to radi, dopustite im da vježbaju sami.

Ako dijete može držati noge prilično uspravno dok sjedi, spremno je probati na trbuhu. Neka vaše dijete uđe u vodu i legne licem prema dolje, ruku ispruženih na stepenice i nogu ispruženih iza njih. Pazite da su noge ravne, a nožni prsti usmjereni, i opet ih pomičite gore-dolje u vodi držeći se točno iznad gležnjeva. Sada neka pokušaju sami. NAPOMENA: Ako bazen nema stepenice, dijete se treba držati za platformu ili vaše ruke.

Nakon što dijete savlada udaranje nogama vrijeme je da vježbate kretanje prema naprijed. Držite djetetove ruke tik ispod površine vode, dok leže potrbuške i neka udaraju nogama gore-dolje. Dok koračate unatrag dok se kreću naprijed, naglasite potrebu da ograničite savijanje koljena i da drže noge ispod površine vode. Takođe, većina će djece saviti ruke i privući se bliže vama. I to je u redu. Iako stječu više samopouzdanja, ohrabrite svog plivača da ispruži ruke. Počnite bilo gdje u bazenu gdje dijete može stajati. Dok šetaju oko bazena, neka mašu rukama u velikim krugovima. U ovom trenutku oni samo pokušavaju steći osjećaj za povlačenje vode i guranje ruke pod vodom prije nego što je podignu natrag u zrak.

Kad se ramena zagriju, neka dijete legne potrbuške u vodu, ispruženih ruku. Pomozite im da jednu ruku povuku pod vodu do kuka – uputite dječake da dođu do svojih kratkih hlača i djevojaka da se provuku pored dna kupaćih kostima. Zatim podignite njihovu ispravljenu ruku iz vode i vratite je na stepenicu odakle je započela. Pomaknite jednu ruku, a zatim drugu.

Sljedeći je korak držati djetetove ruke ispred sebe dok im tijelo pluta na površini. Pustite jednu po jednu ruku dok vježbaju kruženje ruku pod vodom do kuka, a zatim se kroz zrak vraćaju u vašu ruku. Kako se dijete bude ugodno osjećalo s ovim pokretom, potaknite ga na višezadaćnost dok radi rukama.

Kako naučiti plivati – djeca 2

Dalje, pridržite djetetov struk i hodajte pored njega dok se kreću rukama u krugovima i udaraju nogama gore-dolje. Obje bi se ruke trebale kontinuirano kretati, umjesto da se izmjenjuju kao kad ste ih držali za ruke.

Pod pretpostavkom da su sposobni zadržati tijelo na površini i složno se kretati rukama i nogama, vrijeme je za samostalno plivanje. Vratite se djetetu i neka skoče s dna i zaplivaju prema vama. Također se mogu odgurnuti od zid ⏤ bilo što kako bi im dali malo zamaha. Nastavite vježbati i poticati dijete na postupno više udaraca prije nego što prestane. Najveći razlog zbog kojeg će trebati spustiti noge ili biti podignuti bit će disanje.

Disanje je najteži dio plivanja, a prije ove točke većina će djece obično zastati i ustati kad im treba zrak. Zato će podizanje glave na disanje isprva biti izazov za većinu djece. Da biste im pomogli, počet ćete naginjanjem njihova tijela prema gore.

Držite dijete oko struka dok pliva. Svakih 3 do 5 udaraca recite “diši” i nagnite dijete tako da mu se glava podigne iz vode. Ostavite ih da udahnu zrak prije nego što izgovorite “plivati” i vrate lice u vodu.

Kad dijete nauči podići glavu, vratite mu dio neovisnosti. Neka plivaju prema vama ali gurnite ruku ispod trbuha za potporu svakih nekoliko udaraca dok govorite “diši”. Pomozite djetetu da se zadrži površini dok udahne, a zatim ga pustite kad vrati lice.

Kad mognu doći do daha uz minimalnu podršku, pustite ih same. Samo obratite pažnju: neka će djeca podići glavu iz vode, ali zaboravljaju zapravo udahnuti. Nastavite usmeno podsjećati da “dišete”, a zatim “nastavite plivati” nakon svakog udisaja.

Nakon što pokažu nekoliko ciklusa plivanja, disanja i povratka plivanju, spremni su naučiti disati sa strane. U dijelu bazena gdje mogu stajati, uputite dijete da stavi lice u vodu i pogleda na dno bazena. Onda bi trebali okrenuti glavu u stranu tako da je jedno oko potopljeno dok su im usta izvan vode. Ovo je dobar način upute da nasloni uho na ispruženu ruku dok dišu. Dakle, ako im je desna ruka ispružena, trebali bi disati lijevo. (Desno oko / uho ostat će im djelomično potopljeno. )

Kako naučiti plivati djecu i kako se nositi s dječijim strahom od vode neka su od pitanja koja prolaze kroz glavu roditelja. Kako naučiti plivati slobodni stil nijelekcija koja se nauči za jedan dan. Čak nije dovoljno naučiti ga za jedno ljeto jer je potrebno puno vježbe. Neka će se djeca boriti s održavanjem nogu ispravno, neki sa ispravnim disanjem, a drugi neće pravilno podizati ruke iznad vode. Ne brinite zbog njihovih pogrešaka i ne vršite na njih previše pritiska. Zapravo, tu i tamo možete raditi na nekom slobodnom treningu. Važnije je da se osjećaju dobro zbog načina plivanja u bazenu i da se mogu igrati i uživati u vodi.

Tagovi:

Više članaka

Ženski sklekovi

Ženski sklekovi

Acai Berry 900 - za vitku liniju i lijep izgled bez vježbanja Izgubite do 10 kg u 4 tjedna klinički...

Što je aerobni trening

Što je aerobni trening

Acai Berry 900 - za vitku liniju i lijep izgled bez vježbanja Izgubite do 10 kg u 4 tjedna klinički...